KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Odmiany pomidorów polecane polskim producentom

Opublikowano 12.09.2018 r.
Firma nasienna Hazera zorganizowała wyjazd szkoleniowy dla producentów pomidorów gruntowych dla przemysłu do siedziby swojego kontrahenta z Włoch firmy ISI Sementi. W wyjeździe wzięli udział producenci i przedstawiciele grup producenctów z całej Polski. Celem było zapoznanie się z nowymi odmianami włoskiej hodowli prezentowanymi na poletkach uprawowych, jak również pokazanie pól uprawnych. 


Fot.1

ISI Sementi to włoska rodzinna firma założona w 1981 roku, zajmująca się głównie hodowlą i reprodukcją odmian warzyw. Najważniejszym produktem są odmiany pomidorów, a następnie cebuli. Rynek polski jest dla firmy bardzo ważny, a oficjalnym dystrybutorem nasion jest Hazera Polska. Około 50% produkcji sprzedawana jest we Włoszech, a drugie 50% stanowi eksport. Firma co roku notuje 6–8% wzrost sprzedaży. Firma posiada około 10% udziału w rynku włoskim. Bliska współpraca z odbiorcami, przyjmowanie uwag o swoich produktach pozwala szybko je udoskonalać i zapewnia wzrost sprzedaży. 

Prace badawcze prowadzone są we Włoszech w siedzibie firmy i tam powstają nowe odmiany. Ocena odmian odbywa się głównie u odbiorców, natomiast reprodukcja na całym świecie. Nasiona wyprodukowane w różnych punktach świata przyjeżdżają do firmy i tutaj są dopiero obrabiane i przygotowywane do sprzedaży. 

Od 2004 roku firma posiada własne laboratorium molekularne, co znacznie przyśpiesza prace nad nowymi programami hodowlanymi. Laboratorium również pozwala na sprawdzenie czystości odmian oraz obecności patogenów chorobotwórczych na nasionach. Laboratorium molekularne służy przede wszystkim sprawdzaniu prób pobranych z tkanek roślinnych. Ekstrahuje się z nich DNA, a następnie namnaża i sprawdza markerami, jakie dana odmiana może posiadać odporności. Prace nad odpornościami genetycznymi pozwolają na zmniejszenie ilości zabiegów ochrony roślin i uzyskanie plonu o dużo lepszej jakości biologicznej.

Natomiast w laboratorium analitycznym sprawdzana jest czystość genetyczna, jakość fitosanitarna oraz parametry kiełkowania i energii. Tak sprawdzana jest każda partia nasion. 

Firma posiada 55 hektarów pól i 15 hektarów szklarni, gdzie prowadzona jest uprawa. W firmie pracuje 85 osób. Obrót roczny firmy to 16 mln euro i 18% z tego jest inwestowane w badania i rozwój. Hodowcy z firmy współpracują z wieloma uniwersytetami we Włoszech, jak również na świecie.

Dla firmy jakość to przede wszystkim pewność, że dana odmiana ma odporności na patogeny, które powinna mieć. Na każdym etapie produkcji nasion prowadzona jest bardzo dokładna kontrola całego procesu. Sprawdzana jest zdrowotność materiału wyjściowego oraz czystość genetyczna. Każda z dostarczonych do firmy partia nasion posiada pełną identyfikowalność, czyli można dojść do samego początku produkcji. Firma również prowadzi hodowlę odpornościową na choroby, które stają się bardzo uciążliwe w ochronie, np. na alternarię, fuzarium czy stemphylium. 

Do firmy nasiennej należy wyprodukowanie odmiany o odpowiednim potencjale genetycznym, jak również doskonałe przygotowanie nasion do sprzedaży. Nasiona muszą być wolne od wszelkich patogenów, co pozwoli producentom w polu osiągnąć zamierzone efekty. Jeżeli jednak nawet najlepszy producent dostanie do produkcji odmianę o kiepskiej genetyce, niestety nie osiągnie należytego sukcesu w uprawie. Jednak poza genetyką, przygotowaniem nasion do sprzedaży i potencjałem producenta są jeszcze czynniki inne wpływające na osiągnięcie sukcesu przez producentów, czyli krótko mówiąc matka natura.

Jeżeli chodzi o oszczędności wody to pracuje się nad odmianami lepiej wykorzystującymi wodę, jak również nad zastosowaniem do produkcji wody słonej. 

Wszystkie firmy na świecie zajmujące się produkcją muszą sprostać wyżywieniu coraz większej ilości ludzi na świecie. Coraz większa mechanizacja produkcji oraz chemizacja wpływają na to, że rolnictwo musi być coraz bardziej precyzyjne. Trwają prace nad użyciem dronów lecących przed opryskiwaczem, który opryskuje tylko wskazane powierzchnie uprawy. Coraz częściej mówi się o produkcji doświetlanej nie tylko w szklarniach, ale o produkcji w zamkniętych magazynach, gdzie rośliny nigdy nie widziały światła słonecznego. 

Odmiany pomidorów 

Po kolekcji odmian grupę z Polski oprowadził hodowca Maximilian Beretti. Przedstawione zostały odmiany już uprawiane przez naszych producentów, jak również propozycje, które mają szansę zdobyć popularność.

Zaczęliśmy od obejrzenia kilku odmian pomidorów Hazery i innych firm, aby wiedzieć jak one wyglądają we Włoszech i czego możemy się spodziewać po odmianach ISI w Polsce. Pierwszą odmianą jaką nam zaprezentowano był Scooter. Są to rośliny dobrze okrywające zawiązane owoce, chroniąc je przed poparzeniami nie tylko w południowym słońcu. Owoce wiążą bardzo dobrze nawet w wyższych temperaturach. Owoce osiągają wielkość 120–130 g, a więc są dość duże. Owoce porażone suchą zgnilizną wierzchołkową same odpadają z rośliny i z tego względu nie widzimy ich na krzakach. 

 

Następna propozycja to równie dobrze znany Edimar (fot. 1). Rośliny charakteryzują się bardzo dobrym wiązaniem owoców, których jest w gronie 8–10. Jest to odmiana wczesna. Roślina kompaktowa z odpornością na fuzarium i nicienie. Odporność na nicienie powoduje, że system korzeniowy jest lepiej rozwinięty i rośliny są w lepszej kondycji.

Następna odmiana to nowość jeszcze pod numerem ISI 26618. Jest to jedna z pierwszych odmian charakteryzująca się tolerancją na zarazę ziemniaka. Rośliny są silne i zdrowe. Owocowanie nieco późniejsze od odmiany Edimar, ale po dojrzeniu owoce dobrze przelegują na polu. Masa owocu to około 75–80 g. Owoce są nieco twardsze niż odmiany z tolerancją na zarazę z firm konkurencyjnych. Owoce przeznaczone do zbioru mechanicznego z ekstraktem od 5 do 5,5. 

 

Następna propozycja to odmiana Foster. Jest to odmiana średnio wczesna. Rośliny dobrze dostosowują się do zastanych w polu warunków. Znoszą dobrze zmienne warunki pogodowe. Odmiana wykazuje odporność na bakterie Pseudomonas i nicienie, jak również tolerancję na raka bakteryjnego. Dojrzałe owoce mogą długo przelegiwać na polu, co gwarantuje wysoką trwałość plonu. Są późniejsze od Edimara o około 14 dni. Owoce o wadze około 80 g, do zbioru kombajnowego. Rośliny zdrowe               o krótkich międzywęźlach, kompaktowe, dobrze wiążące owoce.

 

Ewerton to znana już w Polsce odmiana o owocach w typie ful flash. Owoce są bardzo dobrze wiązane i twarde. Jest to odmiana średnio wczesna przeznaczona do zbioru mechanicznego. 

Ostatnia propozycja o owocach czerwonych to odmiana Rodion w typie ful flash (odmiana bezsokowa). Jest to odmiana wcześniejsza od Ewertona. Owoce o masie 80–85 g o wysokim ekstrakcie. Po dojrzeniu dobrze przelegujące na polu. Rośliny kompaktowe, z krótszymi międzywęźlami niż Ewerton. 

 

Na poletkach pokazano nam również bardzo ciekawą propozycję odmiany o owocach żółtych. Odmiana o nazwie Goldy. Owoce o masie około 100 g z grubą ścianą nadają się do przetwórstwa, polecane do łączenia z potrawami rybnymi. Przeznaczone do zbioru mechanicznego.

 

Minidor to odmiana nr 1 dla przetwórstwa na południu Włoch. Posiada gen przedłużonej trwałości po zbiorze. Przeznaczenie to puszka i mrożenie. Mogą być zbierane mechanicznie. Mechaniczny zbiór to cięcie roślin, rozkładanie na siatkach i oddzielanie owoców od liści po 24 godzinach suszenia. 

 

ISI 44536 to odmiana o owocach 40–50 g z bardzo wysoką zawartością likopenu. Owoce o bardzo dużym ekstrakcie zwykle powyżej 6. Jest to odmiana średnio późna, przeznaczona dla przemysłu. Owoce posiadają długą trwałość pozbiorczą.  
Oczekiwania ze strony odbiorcy końcowego żywności są bardzo wysokie. Trzeba więc dostarczyć takie produkty rolnikom, które spełnią oczekiwania konsumentów, ale jednocześnie pozwolą zarobić rolnikom.  

 

 

kontakt1.jpg
Tekst i fot. Piotr Borczyński
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:odmiany pomidorów
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO