Rośnie produkcja artykułów mleczarskich
W Polsce w okresie styczeń–lipiec 2018 r. produkcja masła ukształtowała się na poziomie 132 tys. ton, o 8% wyższym niż przed rokiem. Jednocześnie o 4%, do 229 tys. ton zwiększono wyrób śmietany niezagęszczonej. Produkcja serów niedojrzewających i twarogów osiągnęła poziom 270 tys. ton, a serów podpuszczkowych dojrzewających – 201 tys. ton, odpowiednio o 2% i 6% więcej niż w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2017 r.
W krajowych proszkowniach wytworzono 106 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, czyli o 13% więcej niż rok wcześniej. Ograniczono natomiast wyrób jogurtów – o 2%, do 225 tys. ton. Mniejsza była także produkcja mleka płynnego (łącznie z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji) o 3% (1,9 mln ton) oraz pełnego mleka w proszku – o 11% (20 tys. ton).
Źródło: 1.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|