Zdrowa kolba - właściwości zdrowotne kukurydzy

Kukurydza uprawiana jest w wielu rejonach świata. Jej najpopularniejsza odmiana to oczywiście kukurydza żółta, ale występuje też biała, czerwona, a nawet niebieska.
Kukurydza – kolba pełna zdrowia
Kolba kukurydzy to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę D, E, K, witaminy z grupy B. Jest źródłem magnezu, potasu, wapnia, selenu, cynku, jodu i żelaza. Znajdziemy w niej też cenne dla naszych oczu luteinę i zeaksantynę oraz sporo błonnika.
Warto dodać, że jest dość kaloryczna – 100 g to około 110 kcal. Nie zawiera jednak glutenu. Dlatego jest częstym składnikiem w diecie osób zmagających się z nietolerancją tego składnika.
Jak wybrać dobrą kolbę kukurydzy?
Dobra kukurydza to świeża kolba. Musimy zatem zwrócić uwagę, aby była pokryta zielonymi liśćmi. Ziarna muszą być żółte i zwarte, a wąsy błyszczące.
A co z kukurydzą z puszki?
Kukurydza z puszki to popularny dodatek do wielu dań i sałatek. Warto jednak wiedzieć, że warzywa konserwowane mają mniej witamin i składników odżywczych. Musimy także zwrócić uwagę, aby nie miała dodatkowej zawartości cukru – czytajmy zatem etykiety.
Jak ugotować kolbę kukurydzy?
Kukurydzę obieramy z liści i włosków. Kolbę gotujemy przez około 15 minut w wodzie lub w wodzie połączonej z mlekiem (1:1). Podajemy np. z masłem lub solą. Smaczna i zdrowa przekąska gotowa!
W żółtej kolbie kukurydzy kryje się spora dawka cennych witamin i minerałów. Dlatego warto korzystać z tego zdrowego przysmaku.