KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
14 sierpnia 2019

Zdrowie spod gruszy - dlaczego warto jeść gruszki?

Klapsa, Konferencja, Polna, Faworytka -  to tylko niektóre z odmian gruszy, których smakiem możemy cieszyć się latem, a później jesienią i zimą, także za sprawą przetworów z nich wykonanych. Gruszki zawsze ustępowały jabłkom pod względem popularności, ale warto docenić je zarówno ze względu na smak, jak i walory zdrowotne.  

Te pyszne, soczyste owoce pochodzą najprawdopodobniej ze starożytnej Persji, ale bardzo szybko rozprzestrzeniły się także w Europie, m.in. za sprawą podbojów rzymskich. Za wielkiego entuzjastę gruszy uchodził sam Juliusz Cezar!

Zdrowotne właściwości gruszek dostrzeżono i promowano szczególnie we Francji i Belgii, gdzie owoce te cieszyły się dużą popularnością.  

Warto jeść gruszki!

Wbrew obiegowym opiniom, owoce gruszki są łatwostrawne. Ich spożywanie (zwłaszcza miękkich i dojrzałych) bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jest to zasługą nierozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, który powoduje szybsze przesuwanie się niestrawionych resztek pokarmowych przez co poprawia pracę jelit. Błonnik chroni także przed zaparciami, zaburzeniami związanymi z niestrawnością, a nawet nowotworami jelita grubego i odbytnicy. 
Każda zjedzona gruszka to również porcja witamin A, B1, B2, C, E, a także dawka tak potrzebnej, zwłaszcza osobom prowadzącym aktywny styl życia, energii (za sprawą fruktozy i glukozy).

Gruszka pokarm i lek

Gruszki zaleca się także osobom mającym problemy z nerkami (np. kamica nerkowa) i pracą układu krwionośnego (ze względu na dużą zawartość potasu, który wpływa na regulację ciśnienia krwi). Z kolei kompot z suszu gruszkowego świetnie gasi pragnienie, pozytywnie działa także przy stanach gorączkowych. 

Warto wiedzieć, że rzadko zdarza się, by spożywanie gruszek wywoływało uczulenia. Ich smakiem mogą śmiało rozkoszować się prawie wszyscy. Najsmaczniejsze są zerwane prosto z drzewa, ale świetnie sprawdzają się także w surówkach, sokach, kompotach i dżemach.

Jako ciekawostkę, warto przypomnieć, że z drewna pochodzącego z gruszy wytwarzanych jest wiele instrumentów muzycznych: klarnetów, fletów, fagotów czy też obojów.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice