KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Cierpkie lekarstwo, czyli właściwości zdrowotne aronii

Opublikowano 18.08.2019 r.
Smak aronii można delikatnie określić jako… kontrowersyjny. Co do jej zdrowotnych właściwości nie ma jednak żadnych wątpliwości. 

aronia

Aronia

Kwaskowaty i cierpki – tak najczęściej określa się smak aronii. Anglicy nazywają ją nawet chokeberry, co przetłumaczyć można jako „dławiąca jagoda”. Czasem warto jednak „zmusić się” i wypić trochę aroniowego soku lub innego przetworu. Zresztą niektórzy poszukują właśnie takich „oryginalnych kulinarnych doznań” i są wręcz fanami aronii. 

Pij aroniowy sok

Aronię rzadko spożywa się na surowo. Najlepiej jest sięgnąć po sok (bez dodatku cukru) i rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1 do 3. Aronia świetnie sprawdza się także jako składnik dżemów, nalewek czy też wina. Coraz częściej jest także kandyzowana.

Co ciekawe, wiele osób twierdzi, że te maleńkie owoce „da się lubić”. Niektórzy twierdzą, że o ile na początku sok zupełnie im nie smakował, po pewnym czasie ocena jego smaku nie jest już tak negatywna. 

Dlaczego warto sięgnąć po aroniowe produkty? 

Sok aroniowy obfituje w witaminy A, E, C, PP oraz B oraz antocyjany, które pozytywnie wpływają na pracę naczyń krwionośnych. Szczególnie korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne znajdujące się w gałce ocznej i nogach. Między innymi dlatego po sok aroniowy sięgają osoby mające problemy ze wzrokiem lub zaburzeniami krążenia w nogach. 
Aronia wykazuje także właściwości antynowotworowe. Zawiera substancje czynne, które zmiatają wolne rodniki, a to właśnie one mogą być przyczyną powstawania chorób nowotworowych. Jedzenie aronii może złagodzić negatywne skutki chemioterapii i radioterapii, a także promieniowania urządzeń elektrycznych, np. komputera. Wzmacnia także odporność skóry.

Aroniowe przetwory można nabyć w sklepach, ale wiele osób przygotowuje je samodzielnie. Zapasy na własne przetwory można zrobić z wyprzedzeniem. Owoce aronii dobrze znoszą przechowywanie w lodówce nawet przez kilka tygodni.  Zawdzięczają to sporej ilości garbników.

Polska aroniowym potentatem

Warto wiedzieć, że Polska jest światowym potentatem jeżeli chodzi o produkcję aronii i eksportuje duże jej ilości za granicę. Ten niewielki krzew jest bardzo często spotykany w naszych na polach i ogrodach. Znakomicie nadaje się zwłaszcza do uprawy ekologicznej – ma wrodzoną odporność na szkodniki i choroby. Dlatego warto posadzić chociażby jeden krzew w swoim ogrodzie lub w gospodarstwie, bo uprawa jest łatwa i bezproblemowa.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO