KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
18 sierpnia 2019

Cierpkie lekarstwo, czyli właściwości zdrowotne aronii

Smak aronii można delikatnie określić jako… kontrowersyjny. Co do jej zdrowotnych właściwości nie ma jednak żadnych wątpliwości. 

Kwaskowaty i cierpki – tak najczęściej określa się smak aronii. Anglicy nazywają ją nawet chokeberry, co przetłumaczyć można jako „dławiąca jagoda”. Czasem warto jednak „zmusić się” i wypić trochę aroniowego soku lub innego przetworu. Zresztą niektórzy poszukują właśnie takich „oryginalnych kulinarnych doznań” i są wręcz fanami aronii. 

Pij aroniowy sok

Aronię rzadko spożywa się na surowo. Najlepiej jest sięgnąć po sok (bez dodatku cukru) i rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1 do 3. Aronia świetnie sprawdza się także jako składnik dżemów, nalewek czy też wina. Coraz częściej jest także kandyzowana.

Co ciekawe, wiele osób twierdzi, że te maleńkie owoce „da się lubić”. Niektórzy twierdzą, że o ile na początku sok zupełnie im nie smakował, po pewnym czasie ocena jego smaku nie jest już tak negatywna. 

Dlaczego warto sięgnąć po aroniowe produkty? 

Sok aroniowy obfituje w witaminy A, E, C, PP oraz B oraz antocyjany, które pozytywnie wpływają na pracę naczyń krwionośnych. Szczególnie korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne znajdujące się w gałce ocznej i nogach. Między innymi dlatego po sok aroniowy sięgają osoby mające problemy ze wzrokiem lub zaburzeniami krążenia w nogach. 
Aronia wykazuje także właściwości antynowotworowe. Zawiera substancje czynne, które zmiatają wolne rodniki, a to właśnie one mogą być przyczyną powstawania chorób nowotworowych. Jedzenie aronii może złagodzić negatywne skutki chemioterapii i radioterapii, a także promieniowania urządzeń elektrycznych, np. komputera. Wzmacnia także odporność skóry.

Aroniowe przetwory można nabyć w sklepach, ale wiele osób przygotowuje je samodzielnie. Zapasy na własne przetwory można zrobić z wyprzedzeniem. Owoce aronii dobrze znoszą przechowywanie w lodówce nawet przez kilka tygodni.  Zawdzięczają to sporej ilości garbników.

Polska aroniowym potentatem

Warto wiedzieć, że Polska jest światowym potentatem jeżeli chodzi o produkcję aronii i eksportuje duże jej ilości za granicę. Ten niewielki krzew jest bardzo często spotykany w naszych na polach i ogrodach. Znakomicie nadaje się zwłaszcza do uprawy ekologicznej – ma wrodzoną odporność na szkodniki i choroby. Dlatego warto posadzić chociażby jeden krzew w swoim ogrodzie lub w gospodarstwie, bo uprawa jest łatwa i bezproblemowa.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI