Przeciery, dipy, sałatki i kiszonki - czyli najlepsze przetwory z pomidorów

Kiszone pomidorki koktajlowe
Składniki:
- 1 kg pomidorów koktajlowych
- 5 ząbków czosnku
- koper (baldachy i łodygi)
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
- 3 cm kawałek świeżego chrzanu
- kilka liści wiśni
Zalewa: na jeden litr wody 3/4 łyżki soli.
Do wyparzonego słoika wkładamy pomidorki, czosnek, chrzan, koper i pozostałe przyprawy. Wodę do kiszenia należy zagotować, dodać sól, rozmieszać i zalać nią pomidory. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tym czasie można przenieść do piwnicy.
Przecier pomidorowy na zimę
Składniki:
- 4 kg pomidorów,
- 15 listków świeżej bazylii,
- 10 ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- 2 listki laurowe,
- pieprz mielony,
- sól,
- cukier,
- olej.
Wykonanie:
Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Bazylię kroimy na cieniutkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, pieprz, sól i cukier do smaku. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 godziny. Gotowy przecier przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Na wierzch można wlać po łyżce oleju i szczelnie zamknąć. Słoiki pasteryzujemy przez około 15 minut.
Dip pomidorowy
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżeczki cukru,
- 4 łyżki czarnych oliwek.
Wykonanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Czosnek drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy pomidory, igiełki rozmarynu, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki. Dip możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Sałatka z zielonych pomidorów
Składniki:
- 2 kg zielonych pomidorów,
- 3 łyżki soli,
- 2,5 szkl. octu,
- 6 szkl. wody,
- 6-7 łyżek cukru,
- 1,5 gorczycy białej,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 5 listków laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie:
Pomidory myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wkładamy do miski, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Następnie zlewamy sok z pomidorów. Na spód słoików wkładamy gorczycę, ziarenka pieprzu, po listku laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego. Następnie układamy pomidory. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zagotowaną marynatą zalewamy słoiki i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy przez około 25 minut.
Przepisy na przetwory z pomidorów pochodzą z książki Domowe przetwory. Znajdziecie w niej mnóstwo kulinarnych inspiracji z warzywami i owocami w roli głównej. Polecamy!