Polska żywność zdrowa i bezpieczna
Zgodnie z przepisami wszyscy producenci żywności powinni przestrzegać zasad integrowanej ochrony roślin, co oznacza, że pierwszeństwo mają środki niechemiczne. Wielu rolników idzie jeszcze dalej i wysoką jakość produktów, szczególnie owoców i warzyw, stara się potwierdzić odpowiednimi certyfikatami. Najczęściej są to rolnicy, którzy sprzedają swoje produkty do sieci handlowych lub na eksport. Koszt certyfikatu Global Gap to około 5 000zł. Trzeba przeszkolić pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i bardzo rozważnie stosować środki ochrony roślin.
Nad bezpieczeństwem żywności w Polsce czuwa wiele instytucji. Kontrole przeprowadza także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wyniki ostatnich badań są korzystne zarówno dla producentów, jak i konsumentów. 48% przebadanych w Polsce próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 49% zawierało ich śladowe ilości.
Eksperci przypominają jednak, że środki ochrony roślin trzeba stosować odpowiedzialnie i bezpiecznie, a więc zgodnie z etykietą.
Sergiusz Baar
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|