KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Najlepsze domowe jagodzianki – przepis od naszej czytelniczki Kasi

Opublikowano 27.07.2018 r.
Domowe jagodzianki są najlepsze na świecie! Puszyste, delikatne, pełne słodkich jagód. To idealny deser, a także pomysł na śniadanie czy podwieczorek. Nasza czytelniczka Kasia, pochodząca z miejscowości Skoki Duże, przesłała nam wyjątkowy przepis na domowe jagodzianki dla całej rodziny. Wypróbujcie koniecznie!

Do wykonania jagodzianek potrzebujemy:

  • 500 g mąki,
  • pół kostki masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko i 4 żółtko,
  • około 200 ml mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 0,5 kg jagód.


Jak zrobić domowe jagodzianki?

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukier i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. 

2. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy resztę mąki, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto przykrywamy ściereczką).

3. Opłukujemy jagodny, dodajemy do nich 4 łyżki cukru pudru. 

4. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie formujemy bułeczki – na środek każdej części ciasta kładziemy łyżkę jagód, dokładnie sklejamy brzegi i delikatnie kulamy. Każdą jagodziankę smarujemy żółtkiem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak ułożone powinny jeszcze wyrosnąć przez około 15 minut. 

5. Jagodzianki pieczemy w temp. 180 st. C przez około 20-25 minut. Kiedy bułeczki z jagodami będą gotowe, można posypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem. Po chwili zostają tylko okruszki… ;-)

 

Pani Kasi bardzo dziękujemy za przepis! Jeśli również chcecie podzielić się z innymi czytelnikami swoimi recepturami na różne smakołyki, piszcie do nas, przysyłajcie zdjęcia – chętnie opublikujemy nowe przepisy.

 

Przeczytaj również:

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO