Cudna cukinia - przepisy na proste i smaczne dania
Przepis na placuszki z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie (średniej wielkości),
- 2 jajka,
- około 80 dag mąki,
- pół łyżeczki soli,
- jogurt naturalny.
Jak przygotować?
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, dodajemy jajka, makę i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 min z każdej strony (nakładamy łyżką i lekko ugniatamy). Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy. Podajemy polane jogurtem naturalnym. Wyśmienite!
Cukinia w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 1 cukinia,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Jak przygotować?
Cukinię kroimy w grubsze plastry. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łączymy mokre składniki, wsypujemy mąkę i energiczne mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, plaster cukinii maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor – z każdej strony.
Leczo z cukinią i kurczakiem
Składniki:
- filet z kurczaka,
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- pomidory w puszce,
- 3 pomidory,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól, pieprz do smaku.
Jak przygotować?
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Do garnka wrzucamy usmażone kawałki kurczak, cebulkę, dodajemy trochę oliwy, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy, co chwilę mieszając. Dodajemy pomidory sparzone i obrane ze skórki, następnie wlewamy pomidory z puszki. W razie potrzeby można dodać też koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami w proszku. Kiedy warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe. To świetny pomysł na obiad jednogarnkowy.
Cukinia pieczona z mozzarellą
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- kulka sera mozzarella,
- zioła prowansalskie.
Jak przygotować?
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdej połowie cukinii układamy na zmianę plaster pomidora i plater sera. Na koniec skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min.
Zupa z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany 30%.
Jak przygotować?
W garnku roztapiamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 30 min. Na koniec, zupę blendujemy, zabielamy śmietanką. Zupa świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami.
Sałatka z cukinii na ostro - do słoika
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 3 papryczki pepperoni,
- 30 dag czerwonej cebuli,
- 3 szklanki wody,
- 160 ml octu,
- 6 dag cukru,
- pół torebki przyprawy do konserwowanych warzyw,
- kilka gałązek koperku.
Jak przygotować?
Cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Papryczki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier, całość gotujemy. Dodajemy przyprawę do warzyw. Do słoiczków wkładamy cukinie, cebulę, papryczki i gałązki koperku, wlewamy zalewę, dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 30 min. Zimą przekąska jak znalazł!
Cukinia świetnie smakuje w każdym wydaniu. A jaki jest Wasz ulubiony przepis?
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|