KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Zmieniamy nawyki żywieniowe na wiosnę

Opublikowano 11.07.2018 r.
Nadchodząca wiosna to czas na porządki, zarówno te w naszych garderobach, szafach, jak i umysłach. Zalecamy również zrobić generalne porządki w naszych kuchniach, aby je uzdrowić oraz udoskonalić codzienną dietę w wartościowe dla naszego organizmu produkty.

Wprowadż kilka zasad i bądź zdrowy! 

1. Zamień fast food na sloow food

Wyrzućmy z naszych półek, szafek i zakamarków glutaminian i tłuszcze trans. Mam na myśli gotowe mieszanki przypraw ze wzmacniaczami smaku, barwnikami, solą rafinowaną, utwardzonymi tłuszczami, np. kostki rosołowe w proszku i płynie, zupki, gotowe sosy, majonezy czy ketchupy o małej zawartości pomidorów, a także produkty w puszkach.


Zamiast tego zacznijmy używać bogatych w antyoksydanty ziół świeżych i suszonych, np. lubczyk, cząber, majeranek, czarnuszka, kolendra czy natka pietruszki. Możemy także stworzyć i komponować własne mieszanki z ziół i przypraw. 

2. Wyeliminuj konserwanty (azotany i azotyny)

Mówimy tu głównie o wędlinach wysokowydajnychserkach topionych o dużej zawartości cukrów, zagęstników czy sztucznych barwników.


Zamiast tego pieczmy samodzielnie wędliny domowe z użyciem aromatycznych ziół i przypraw z ogrodu. Dbajmy o wysokiej jakości mięso do naszych domowych wyrobów. Wekujmy, peklujmy, gotujmy, suszmy, a później spożywajmy domowe smakowitości.


3. Usuń rafinowany cukier zawarty w słodyczach, jogurtach, serkach


Nabiał często słodzony jest słodzikami, syropem glukozowo-fruktozowym, maltodekstryną. Wybierajmy naturalne jogurty i dosładzajmy, jeśli musimy, miodem, dodatkiem owoców, a także stewią bądź ksylitolem.

 

4. Wyklucz napoje słodzone

Głównie napoje dosładzane są syropem glukozowo-fruktozowym. Wszystkie napoje, „pseudo” wody smakowe – to winowajcy epidemii nadwagi XXI wieku. 


Zastąpmy napoje wodą z dodatkiem cytryny, miodu czy świeżej mięty. Woda z plasterkami cytryny, limonki lub  pomarańczy smakuje wyśmienicie, a jednocześnie cieszy wizualnie nasze oko dostarczając nam witamin.


5. Postaraj się zastąpić białą wysoko przetworzoną mąkę pszenną

Zamiast niej używajmy mąk razowych z pełnego przemiału, bogatych w błonnik, witaminy i minerały. Wachlarz mąk jak orkiszowa, graham, żytnia, gryczana to również bogactwo wypiekanego pieczywa na naturalnym zakwasie, bez spulchniaczy.
Kasze niech na dobre zagoszczą w naszej kuchni – gryczana, pęczak czy jaglana – to skarbnice witamin, które wspierają nasz układ trawienny i odporność.


6. Omijaj szerokim łukiem produkty typu „fit” i „light”


Często produkty te nafaszerowane są zagęstnikami i zamiennikami tłuszczu. Wypełniacze, duża zawartość węglowodanów, przyzwyczajają nasz żołądek do coraz to większych porcji, uczą nawyku podjadania między posiłkami. Zamiast tego skuśmy się w swojej diecie na produkty nieprzetworzone jak pestki dyni, słonecznika, suszone morele czy śliwki, surowe warzywa i owoce.


7. Pamiętajmy też o porządkach w przechowywaniu


Produkty, potrawy przechowujmy w przystosowanych do tego pojemnikach, na odpowiednich półkach w lodówce. Stosujmy pakowanie próżniowe, mrożenie czy pasteryzowanie, aby nie marnować jedzenia, a tym samym nie dopuszczać do rozwoju szkodliwych dla naszego organizmu drobnoustrojów i bakterii.


8. Zamień smażenie na duszenie, najlepiej na patelni z powłoką ceramiczną.


Proces smażenia prowadzi do degradacji lipidów i powstania szeregu niekorzystnych związków dla zdrowia. 
Gotujmy na parze, w szybkowarze czy duśmy. Do krótkiej obróbki termicznej stosujmy: oliwę, masło klarowaneolej rzepakowy.


Naszymi sprzymierzeńcami zdrowia na co dzień są:

  • warzywaowoce – bogate w substancje mineralne, witaminy i błonnik, a nade wszystko fitozwiązki są tym, czego nasz organizm potrzebuje najbardziej, by chronić się przed nowotworami i walczyć w sytuacji, gdy dopadnie nas choroba. Przykładem fitozwiązków są np. pigmenty oraz aromaty czy przeciwutlenacze
     
  • flawonoidy – jak kwarcetyna, chroni przed zmianami rakowymi w komórkach, a także przed chorobami serca. Znajdziemy ją np. w jabłkachwinogronach.
     
  • karotenoidy – inaczej przeciwutleniacze, nadające kolor warzywom i owocom. Im kolor ciemniejszy, tym w roślinie jest więcej karotenoidów. Najwięcej znajdziemy w suszonych morelach, szpinaku, sałacie, jarmużu, brokułach czy pomidorach

Na szczególną uwagę zasługuje wśród karotenoidów likopen, beta-karoten, antocyjanyfenole luteina, fitoestrogeny czy taniny. Odpowiadają one za barwę warzyw i owoców, blokują cykl komórkowy i namnażanie komórek nowotworowych, chronią naczynia krwionośne, redukują „zły” cholesterol LDL.


Pamiętajmy o częstym spożywaniu warzyw i owoców. Zapytacie – jakich? Każdy z nas ma inne preferencje smakowe, czasem dysfunkcje pokarmowe – alergie, dlatego nie ma uniwersalnej odpowiedzi.


Każdy z nas powinien dobrać sobie indywidualnie dietę do potrzeb i trybu życia. Jedno jest pewne: menu wzbogacone o powyższe wskazówki, różnorodne, powinno dostarczyć organizmowi jak najwięcej dobroczynnych substancji. 

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Włodarska-Kasiuk
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO