Jakie przetwory z agrestu warto przygotować?

Właściwości zdrowotne agrestu – dlaczego warto go jeść?
Agrest to bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim ma dużą zawartość witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Dostarczy do naszego organizmu także magnez, krzem, wapń, potas i fosfor. Owoc ten to również skarbnica błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Polecamy jeść świeże owoce, ale agrest doskonale smakuje też w domowych przetworach. Oto nasze przepisy.
Dżem agrestowy
- 2 kg agrestu,
- 1 kg cukru,
- ¾ szklanki wody,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Agrest myjemy i usuwamy szypułki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę. Gotujemy, co chwilę mieszając. Gęstą masę przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15-20 min.
Agrest marynowany 
- 1 kg agrestu (najlepszy twardy)
- szklanka octu 10%
- 2 szklanki wody
- 400 g cukru
- 4 goździki
- 2 ziarna pieprzu
- kawałek laski cynamonu
Przygotowanie:
Agrest oczyszczamy z szypułek i myjemy. Z pozostałych składników robimy zalewę - wszystko należy zagotować, odcedzić i zalać słoiki wypełnione agrestem. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 25 minut. Idealny dodatek do mięs.
Kompot z agrestu
- 2 kg agrestu,
- 40 dag cukru,
- 2 l wody.
Przygotowanie:
Agrest obieramy z końcówek i myjemy. Owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy słoiki z agrestem. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Nalewka agrestowa
- 1 kg agrestu,
- 400 g cukru,
- wódka 40%.
Przygotowanie:
Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem, aby były przykryte. Odstawiamy na 3 tygodnie – co jakiś czas wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy alkohol do drugiego słoja, a owoce zasypujemy cukrem (odstawiamy na tydzień). Sok powstały z owoców i cukru łączymy z alkoholem. Odstawiamy na kolejny tydzień. Następnie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące.
Smaki lata zamknięte w domowych przetworach będą idealne na długie, zimowe wieczory.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|