KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jakie przetwory z agrestu warto przygotować?

Opublikowano 15.07.2019 r.
Agrest to owoc, który często mamy w przydomowych ogródkach. Ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak i, co ważne, z powodzeniem można wykorzystać go do zrobienia wielu domowych przetworów. Polecamy sprawdzone przepisy!

Właściwości zdrowotne agrestu – dlaczego warto go jeść?

Agrest to bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim ma dużą zawartość witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Dostarczy do naszego organizmu także magnez, krzem, wapń, potas i fosfor. Owoc ten to również skarbnica błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Polecamy jeść świeże owoce, ale agrest doskonale smakuje też w domowych przetworach. Oto nasze przepisy. 

Dżem agrestowy 

  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • ¾ szklanki wody,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Agrest myjemy i usuwamy szypułki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę. Gotujemy, co chwilę mieszając. Gęstą masę przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15-20 min. 

 

Agrest marynowany                                      

  • 1 kg agrestu (najlepszy twardy)
  • szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru
  • 4 goździki
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek laski cynamonu

Przygotowanie:

Agrest oczyszczamy z szypułek i myjemy. Z pozostałych składników robimy zalewę - wszystko należy zagotować, odcedzić i zalać słoiki wypełnione agrestem. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 25 minut. Idealny dodatek do mięs.

 

 

Kompot z agrestu 

  • 2 kg agrestu,
  • 40 dag cukru,
  • 2 l wody.

Przygotowanie:

Agrest obieramy z końcówek i myjemy. Owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy słoiki z agrestem. Pasteryzujemy przez 20 minut.

 

Nalewka agrestowa

  • 1 kg agrestu,
  • 400 g cukru,
  • wódka 40%.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem, aby były przykryte. Odstawiamy na 3 tygodnie – co jakiś czas wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy alkohol do drugiego słoja, a owoce zasypujemy cukrem (odstawiamy na tydzień). Sok powstały z owoców i cukru łączymy z alkoholem. Odstawiamy na kolejny tydzień. Następnie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące.  


Smaki lata zamknięte w domowych przetworach będą idealne na długie, zimowe wieczory. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj