KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Jakie przetwory z agrestu warto przygotować?

Opublikowano 15.07.2019 r.
Agrest to owoc, który często mamy w przydomowych ogródkach. Ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak i, co ważne, z powodzeniem można wykorzystać go do zrobienia wielu domowych przetworów. Polecamy sprawdzone przepisy!

Właściwości zdrowotne agrestu – dlaczego warto go jeść?

Agrest to bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim ma dużą zawartość witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Dostarczy do naszego organizmu także magnez, krzem, wapń, potas i fosfor. Owoc ten to również skarbnica błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Polecamy jeść świeże owoce, ale agrest doskonale smakuje też w domowych przetworach. Oto nasze przepisy. 

Dżem agrestowy 

  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • ¾ szklanki wody,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Agrest myjemy i usuwamy szypułki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę. Gotujemy, co chwilę mieszając. Gęstą masę przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15-20 min. 

 

Agrest marynowany                                      

  • 1 kg agrestu (najlepszy twardy)
  • szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru
  • 4 goździki
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek laski cynamonu

Przygotowanie:

Agrest oczyszczamy z szypułek i myjemy. Z pozostałych składników robimy zalewę - wszystko należy zagotować, odcedzić i zalać słoiki wypełnione agrestem. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 25 minut. Idealny dodatek do mięs.

 

 

Kompot z agrestu 

  • 2 kg agrestu,
  • 40 dag cukru,
  • 2 l wody.

Przygotowanie:

Agrest obieramy z końcówek i myjemy. Owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy słoiki z agrestem. Pasteryzujemy przez 20 minut.

 

Nalewka agrestowa

  • 1 kg agrestu,
  • 400 g cukru,
  • wódka 40%.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem, aby były przykryte. Odstawiamy na 3 tygodnie – co jakiś czas wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy alkohol do drugiego słoja, a owoce zasypujemy cukrem (odstawiamy na tydzień). Sok powstały z owoców i cukru łączymy z alkoholem. Odstawiamy na kolejny tydzień. Następnie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące.  


Smaki lata zamknięte w domowych przetworach będą idealne na długie, zimowe wieczory. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO