KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
6 lipca 2018

Olej lniany - tłuszcz, który jest zdrowy

Tłuszcze kojarzą się z czymś wysokokalorycznym, tuczącym i niezdrowym. Tymczasem właściwości zdrowotne oleju lnianego zaprzeczają tym poglądom. Sprawdźmy, dlaczego.

Zalety siemienia lnianego, z którego wytłacza się olej lniany dostrzegł nawet Gandhi, który mawiał: Wszędzie tam, gdzie ziarno lnu stało się pokarmem, ludność jest zdrowsza.

Za co ceni się olej lniany? Przede wszystkim za zawartość bardzo cennych, a rzadko występujących w spożywanych przez nas powszechnie produktach, kwasów tłuszczowych Omega 3. 

Dlaczego kwasy Omega 3 są tak ważne?

Stanowią podstawowy budulec nie tylko tkanki mózgowej, ale także innych tkanek naszego organizmu. Wspomagają przyrost mięśni, dostarczają energii, korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną oraz ułatwiają procesy trawienne. 

Odpowiednia proporcja kwasów Omega 3 i Omega 6 (powinna być zbliżona do 1:1, a bywa nawet 1:20) wspomaga pracę niemal wszystkich układów naszego organizmu, stanowi także istotnym element profilaktyki antyrakowej. O ile współczesna dieta obfituje w kwasy Omega 6, to bardzo mało w niej kwasów Omega 3. Olej lniany może pomóc w zlikwidowaniu tej nierównowagi.

Jak wybrać olej lniany?

Kupując olej lniany zwracajmy uwagę na to, czy jest to produkt zimnotłoczony. To właśnie taki tłuszcz jest najbardziej wartościowy, najzdrowszy i zawiera wszystkie wspomniane wcześniej właściwości (warto spróbować także innych olejów tłoczonych „na zimno”). 

Co to znaczy, że olej jest zimnotłoczony?

Temperatura, w której z ziaren siemienia lnianego wyciska się tłuszcz nie może przekroczyć wartości spotykanych w przyrodzie przy pełnym nasłonecznieniu. Oznacza to mniejszą wydajność (i wyższą cenę produktu finalnego), ale też znacznie wyższe walory zdrowotne. Tłoczenie w wysokich temperaturach oraz rafinacja powodują ich znaczny lub całkowity ubytek.

Jak używać i przechowywać?

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezwykle wrażliwe na działanie wysokich temperatur, dlatego oleju lnianego nie powinno się wykorzystywać do smażenia. W takim wypadku zamiast pomóc, zaszkodzi nam. Najlepszym sposobem na wykorzystanie tego tłuszczu w naszym menu jest dodawanie go do różnego rodzaju sałatek. Nie tylko podkreśli ich smak, ale doda im także zdrowotnych walorów.

Olej lniany koniecznie powinien być przechowywany w ciemnych i chłodnych miejscach (dlatego sprzedawany jest często w ciemnych butelkach ze szkła). Wystawiony na światło słoneczne, bardzo szybko traci swoje właściwości zdrowotne.

Olej lniany jako kosmetyk

Warto wiedzieć, że olej lniany wykorzystuje się także w trakcie przeprowadzania masażów. Zawarte w nim składniki odżywiają skórę i poprawiają jej elastyczność. 

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie