KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Ograniczamy cukier, aby... schudnąć!

Opublikowano 25.06.2018 r.
Sok owocowy, batonik, guma do żucia, jogurt, musli, a nawet ketchup – wszystkie z tych produktów zawierają cukier. Efekt? Wielu z nas spożywa go zdecydowanie za dużo, a to skutkować może nie tylko otyłością, ale także problemami z zębami. 

Naukowcy szacują, że ponad trzy czwarte spożywanego przez nas cukru wchodzi w skład przetworzonej żywności dostępnej w sklepach. Co ciekawe, zawartość cukru nie jest zastrzeżona dla typowych słodyczy takich jak batoniki, cukierki czy czekoladki.

Składnik ten dodawany jest do produktów, których moglibyśmy nigdy nie podejrzewać o jego zawartość. Warto być tego świadomym, gdyż spożywanie cukru w nadmiarze łatwo może dodać nam… kilogramów.

Jeżeli zależy nam na zdobyciu lub utrzymaniu zgrabnej sylwetki, warto uważniej dokonywać wyboru przy sklepowej półce i starać się sięgać po te produkty, które nie zawierają cukru lub zawierają go możliwie mało. Niestety, jedynym wyjściem jest uważne studiowanie etykiet i składu produktów. My możemy doradzić, na które produkty, osoby pragnące ograniczyć cukier w diecie, powinny zwrócić szczególną uwagę. 

Uważaj na napoje!

Jakie produkty przemycają najwięcej cukru do naszego organizmu? W czołówce wymieniane są popularne napoje gazowane, a także napoje i nektary, które „na pierwszy rzut oka” wydają się naturalnymi sokami. Najprostszym rozwiązaniem jest zastąpienie „kolorowych” napojów wodą mineralną.

Zdradliwe jogurty, serki i płatki

Cukier kryje się także w nabiale. Zawierają go wszelkie, reklamowane jako bardzo zdrowe, jogurty smakowe czy serki. Dodawany jest także do większości płatków śniadaniowych (za wyjątkiem typowych płatków zbożowych np. owsianych). Jak uniknąć cukru w produktach mlecznych? 

Warto pomyśleć, by jogurty smakowe zastąpić jogurtem naturalnym, a zamiast smakowych serków sięgnąć po twaróg lub twarożek grani. Jeżeli nie przepadamy za ich smakiem, starajmy się go wzbogacić na własną rękę, wykorzystując owoce lub warzywa.

Na co jeszcze uważać?

Wśród innych produktów, w których bardzo często znajduje się cukier wymienić można niektóre rodzaje pieczywa (np. tostowe), ketchup, sosy smakowe, a nawet niektóre wędliny(!).

Mamy nadzieję, że powyższe porady pomogą wam skomponować codzienne menu w taki sposób, by dostarczać cukier do organizmu świadomie i w odpowiedniej ilości.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO