KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
25 czerwca 2018

Uprawa grochu jadalnego – co należy wiedzieć?

Groch to jedno z najstarszych warzyw uprawnych oraz bardzo wytrzymała i odporna roślina jednoroczna, dająca smaczne i kulinarnie bardzo popularne ziarno. Jak wygląda prawidłowy siew, odmiany, zabiegi agrotechniczne i uprawa grochu jadalnego?

Dlaczego warto uprawiać groch?

Groch jest zdrowy. Jego ziarna mają dużo suchej masy, białka soli mineralnych (żelazo, magnez, fosfor) i witamin (karoteny, wit. B, C, E). Uprawa grochu wzbogaca też glebę w azot, polepsza jej strukturę i żyzność, a zbędne części nadziemne są doskonałą paszą dla zwierząt.

Odmiany grochu (łąc. Pisum sativum)

W strąkach grochu jest błona pergaminowa, przez którą groch dzieli się na dwie grupy:
    1. groch siewny cukrowy – odmiana idealna szczególnie do upraw amatorskich, brak wyściółki pergaminowej w strąkach, dzięki czemu można je spożywać w całości, plon zbiera się sukcesywnie w miarę dojrzewania;
    2. groch siewny łuskowy – strąki wyściełane błoną pergaminową, więc je się tylko same nasiona, które można też suszyć.

Groch łuskowy dzieli się też na:

1) odmiany z nasionami o gładkiej powierzchni i

2) o pomarszczonej powierzchni.

Odmiany grochu cukrowego i łuskowego dzieli się również na: karłowe (osiągające do 25-50 cm wysokości), średniowysokie (50-100 cm) i wysokie (≥ 100 cm). Ponadto groch dzieli się też ze względu na masę 1 tys. nasion, wyróżniając: grupę o nasionach drobnych (MTN od 250 do 300 g), średnich (MTN od 300 do 450 g) i dużych (MTN ≥ 450 g).

Obecnie można kupić odmiany grochu rejestrowane w COBORU:
    • siewny cukrowy – Bajka, Hetman, Hrabia, Iłówiecki, Kent;
    • siewny łuskowy o nasionach gładkich – Sześciotygodniowy;
    • siewny łuskowy o nasionach pomarszczonych: Avola, Betafortuna, Biznes, Cud Kelvedonu, Donato, Duet, Hazard, Izolda, Jantar, Jubilat, Kanon, Kantata, Kaskada, Kiler, Meteor Dziekanowski, Nefryt, Opty, Pegaz, Pionier, Poker Zielony, Polar Nochowski, Salto, Walor.

Uprawa grochu – stanowisko i nawożenie

Groch to roślina klimatu chłodniejszego o niskich wymaganiach klimatycznych, jednak wrażliwa na cień i brak światła. Wysiewa się go więc w słonecznym miejscu i wcześnie. Im siew jest późniejszy, tym mniejszy będzie plon. Optymalna temp. wzrostu i rozwoju to 13-18°C, choć groch znosi też przymrozki do -4°C. Podobnie jak fasole, groch ma za to wysokie wymagania wodne, szczególnie przy kwitnieniu i zawiązywaniu strąków. Gdy na danym polu siejemy groch po raz pierwszy, trzeba dodać do gleby szczepionkę Nitraginę. Najlepsze dla grochu są gleby próchniczne bogate w składniki pokarmowe, łatwo nagrzewające się, odczynu niemal obojętnego (pH 6,6-7,2). Na słabszych glebach zwykle uprawia się go w drugim, z kolei na żyznych w trzecim roku po nawiezieniu obornika. Nawożenie mineralne dobiera się w oparciu o analizę chemiczną gleby. Fasole i grochy mają przy tym małe zapotrzebowanie na azot N (bo wchodzą w symbiozę z bakteriami korzeniowymi) oraz fosfor P i potas K. Groch jest za to wrażliwy na niedobór molibdenu, co obniża wielkość i jakość plonu.

Uprawa grochu – siew

Siew gruntowy robi się z końcem marca lub na początku kwietnia. Nasiona zaprawia się i wysiewa w rzędach co 20 cm na glebie żyznej i co 10-15 cm na słabszej. Odległość między rzędami zależy też od przyszłej wysokości roślin – co 20 cm u odmian niskich, co 25 cm u średniowysokich i 30 cm u wysokich. W rzędzie nasiona rzuca się natomiast co 5 cm na głębokość 2-4 cm (stosownie do struktury gleby). Na 1 ha zwykle zużywa się 300-400 kg nasion dużych oraz 150-300 kg nasion drobnych i średnich. Aby w uprawie przydomowej i działkowej zapewnić szybsze i pewniejsze kiełkowanie, w wieczór przed wysiewem, nasiona można zalać letnią wodą i wtedy martwe wypłyną na powierzchnię. Należy je odrzucić.

Uprawa grochu – pielęgnacja

Po wysiewie zaleca się okrycie grządek włókniną lub folią perforowaną. Najpóźniej, gdy groch ma już 10 cm wys., trzeba wbić w glebie podporowe tyki. Dla ochrony przed ptakami, miejsce siewu dobrze jest też pozakładać gałęziami lub osłonić siatką. Po wschodach, miejsce siewu kilkakrotnie odchwaszcza się (można użyć herbicydów) i spulchnia międzyrzędzia, aż rzędy grochu zewrą się w jedna całość. Należy też dbać o właściwe nawadnianie, co zwiększa plon nasion i liczbę strąków (najlepsze jest deszczowanie w fazie kwitnienia i tworzenia zawiązków strąków).

Uprawa grochu – zbiór

Groch łuskowy zbiera sie po ok. 3 miesiącach od siewu, gdy strąki są zielone i w pełni wyrośnięte, z dużym, soczystym i miękkim ziarnem. Z kolei groch cukrowy zbiera się, gdy jego strąki osiągną ok. 5 cm długości. Najszybciej dojrzewają najwcześniejsze, najniżej położone strąki. Groch najlepiej więc zbierać stopniowo w miarę dojrzewania. Zebrane ziarno można magazynować max 5 dni w temp. 0°C.

Uprawa grochu – choroby i szkodniki

Groch atakują patogeny i szkodniki strączkowych. Szkodniki to np.: mszyce, oprzędziki, paciornice, pachówek strąkóweczek, strąkowiec grochowy, wciornastki i ptaki. Natomiast najpopularniejsze choroby to: askochtoza, fuzarioza i mączniak rzekomy grochu. W celu ochrony stosuje się środki aktualnego Programu Ochrony Roślin Warzywnych w Polsce, zachowując ich okresy prewencji i karencji.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie