KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
28 listopada 2018

Zapalenie płuc u krów i cieląt

Zapalenie płuc u krów i cieląt to jedna z głównych przyczyn upadków i strat we współczesnej hodowli. Nic dziwnego, że chorobę tę zalicza się do jednych z najgroźniejszych dla zwierząt hodowlanych. Jak hodowcy mogą sobie z tym radzić? Jak rozpoznać objawy i skutecznie zapobiegać zapaleniu płuc u bydła?

Zapalenie płuc u bydła (zapalenie płuc u krów i cieląt) to choroby układu oddechowego wywoływane przez wiele czynników:

infekcje drobnoustrojami chorobotwórczymi, nadmierny stres, brak odpowiedniej zoohigieny i złe warunki mikroklimatyczne (skoki temperatury, wysokie stężenie gazów toksycznych, źle funkcjonująca wentylacja, zbytnia wilgoć), nieprawidłowe żywienie, niekontrolowany wjazd na teren farmy pojazdów i ludzi z zewnątrz, brak kwarantanny przy prowadzaniu nowych osobników do stada, zainfekowana pasza itp.

Czynnikami etologicznymi mogącymi wywoływać zapalenie płuc u bydła są też: salmonelloza, grzybice, pasożyty (szczególnie płucne), niektóre rośliny pastwiskowe (rzepak, kapusta, lucerna), mleko dostające się do układu oddechowego przy zachłystywaniu sie cieląt.

Każdy hodowca musi mieć też świadomość, że bydło ma predyspozycje anatomiczne w budowie układu oddechowego, do rozwoju stanów zapalnych. U krów jest też nieproporcjonalny stosunek powietrza wdychanego, w stosunku do masy ciała. Mają ponadto częstsze kłopoty z układem pokarmowym w postaci m.in. nadmiernego przeładowania żwacza pokarmem, wzdęć i kolek. Problemy z funkcjonowaniem i prawidłowością pracy całego przewodu pokarmowego wpływają z kolei bezpośrednio na prawidłowość pracy przepony. Bardziej zagrożone są też cielęta, bo to młode organizmy z budującym się dopiero systemem odpornościowym i nie sprzyja im szybkie odstawianie od matek.

Rodzaje chorób układu oddechowego u bydła

Bydło ma odpornościowy system immunologiczny, czyli automatyczną ochronę przed wnikaniem patogenów do dróg oddechowych i innych organów ciała. W przypadku układu oddechowego, znaczącą rolę pełni śluz produkowany przez nabłonek migawkowy wyściełający drogi oddechowe. Wszystkie zanieczyszczenia są przez ten nabłonek wyłapywane i usuwane z organizmu ze śluzem. Jednak gdy pojawi się wiele niekorzystnych czynników wymienionych powyżej, u bydła może dojść do rozwoju chorób płuc, mających różne podłoże:
    • gorączka transportowa – wrażliwsze jest młode bydło do 24 m-ca życia, dorosłe chorują rzadko. Głównym sprawcą są złe warunki transportu. Schorzenie dotyka po transporcie lub przepędzaniu. Najpierw do organizmu wnika wirus wywołujący gorączkę transportową, a po nim wchodzą bakterie generujące włóknieniowe zapalenie płuc. Objawy: duszności, gorączka (40-41oC), włóknikowo-ropny wyciek z nosa, dyszenie z wyprostowaną szyją i pianą wokół pyska. Możliwe są nagłe padnięcia z powodu nadmiaru bakteryjnych toksyn;
    • gruźlica – choroba groźna i zaraźliwa też dla człowieka. Zakaża spożywanie mleka chorych krów. Chore bydło musi być koniecznie usunięte ze stada. Występują objawy typowe dla zapalenia płuc, czyli: duszności, apatia, gęsty i mokry kaszel, powiększenie węzłów chłonnych, brak apetytu;
    • enzootyczna bronchopneumonia cieląt – choroba atakuje cielęta w momencie zanikania odporności siarowej (3,4 miesiąc życia), głównie jesienią przy wysokiej wilgotności i niskiej temperaturze. Przyczyną są też wysoka wilgotność i stężenie gazów toksycznych oraz zbyt duża obsada w cielętnikach. Może powodować duże straty ekonomiczne. Atakują wirusy, uszkadzające nabłonek układu oddechowego, przez który wnikają bakterie chorobotwórcze, najpierw w oskrzelach, potem tez w płucach. Objawy: duszności, kaszel, wypływ z nosa najpierw surowiczy, a potem ropno-śluzowy;
    • Mycoplasma sp. – choroba przewlekła, która atakuje cielęta, wywołując objawy dolnych dróg oddechowych: łagodny kaszel utrzymujący się kilka tygodni i szmery w oskrzelach w początkowym stadium rozwoju choroby (słyszalne przy osłuchiwaniu). Potem zakażenie schodzi do płuc, gdzie wywołuje zapalenie śródmiąższowe płuc;
    • zakażenie robakami płucnymi – zakażenia zwykle wczesną wiosną na pastwiskach, gdzie krowy infekują się trawą zjadaną wraz z larwami nicieni, które z przewodu pokarmowego dostają się do układu oddechowego, gdzie wywołują zapalenie oskrzeli i płuc. Proces trwa długo, więc choroba objawia się dopiero późnym latem lub jesienią. Objawy: szybszy oddech, brak apetytu, chudniecie, potem tez kaszel i wyciąganie szyi.

Zapalenie płuc u bydła (zapalenie płuc u krów i cieląt) – leczenie i zapobieganie

Wcześnie zaobserwowane i rozpoznane choroby płuc można wyleczyć terapiami antybiotykowymi i wspomagającymi. Ważniejsze jest jednak zapobieganie zapaleniom płuc u bydła, by nie ponosić z tego tytułu strat finansowych. Trzeba w tym celu zachować należytą zoohigienę, warunki mikroklimatyczne, kwarantannę – szczególnie ostrożność przy łączeniu nowokupionych zwierząt ze stadem, prawidłowo postępować z cielętami z transportu, nie łączenie zwierząt w różnych grupach wiekowych.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI