KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Zdrowe, domowe przekąski - które wybrać?

Opublikowano 07.07.2018 r.
Przekąski - uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Najczęściej jednak sięgamy po sklepowe słodkie lub słone produkty, nie mające nic wspólnego ze zdrowym posiłkiem. Przekąski mogą być jednak dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Trzeba tylko wiedzieć, które wybrać i ja je przygotować. 

Przekąski kojarzą nam się głównie z chipsami, słonymi paluszkami i słodyczami. Latem, spędzając czas poza domem, sięgamy po nie szczególnie często. Jednak ze względu na dużą zawartość soli, cukru i tłuszczów utwardzanych powinniśmy znacznie ograniczyć spożywanie gotowych przekąsek. Zamiast tego, nie poświęcając dużo czasu, możemy samodzielnie przygotować pyszne smakołyki. 

 

    1. Popcorn 

Popcorn powszechnie uważamy jest za niezbyt zdrową przekąskę. Nie jest to jednak wina samego popcornu, czyli kukurydzy, ale dodatków. Zwykle popcorn kupujemy w gotowych opakowaniach, które wkładamy prosto do mikrofalówki. Produkt taki zawiera duże ilości soli, a zamiast masła sztuczne aromaty i tłuszcze utwardzane. Z takich przekąsek najlepiej zupełnie zrezygnować. Równie smaczny popcorn przygotujemy samodzielnie w domu, dodając odrobinę masła i oliwy z oliwek (zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Przygotowując przekąskę samodzielnie w domu mamy również kontrolę nad ilością dodawanej soli. 

 

    2. Szaszłyki z warzyw

Szaszłyki zwykle przygotowujemy na grillu, jeśli jednak w ciągu dnia chcemy zjeść coś zdrowego i pożywnego, można przygotować szaszłyki na zimno. Zamiast tradycyjnie dodawanego mięsa można nabić na patyczki kostki żółtego sera. Jeśli jednak zależy nam, aby danie było mięsne, można usmażyć pierś z kurczaka obtoczoną w tymianku, następnie pokroić w plastry i nabić na patyczki razem z warzywami – rzodkiewką, papryką czy ogórkiem. 

 

    3. Baton musli

Batony dostępne są w sklepach spożywczych, jednak trzeba się natrudzić, aby znaleźć baton bez tłuszczów utwardzanych i z racjonalną ilością cukru. Przygotowując batony w domu możemy do ich przygotowania użyć zdrowych sycących składników: orzechów, suszonych owoców, zdrowych zamienników cukru i zdrowych tłuszczów. Do przygotowania batoników potrzebne będą płatki owsiane, które zawierają mnóstwo błonnika, orzechy czyli źródło minerałów, witamin i zdrowych tłuszczów, ulubione owoce suszone, odrobina wody, masła, miód lub zamiennik cukru, np. ksylitol. Przygotowanie batonów jest bardzo proste, wystarczy posiekane składniki połączyć z rozpuszczonym masłem i wodą, przełożyć do płaskiej foremki i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy gotowy produkt na batoniki. 

 

    4. Chipsy jarmużowe

Zielone chipsy z jarmużu to w ostatnim czasie jedna z najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Jarmuż jest źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, przekąskę przygotowuje się prosto i szybko. Umyty jarmuż dzielimy na mniejsze części, posypujemy ziołami i ulubionymi przyprawami, skrapiamy olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po kilkunastu minutach otrzymamy pyszną i zdrową chrupiącą przekąskę. 

 

    5. Frytki warzywne

Przygotowujemy je z cukinii, marchwi, pietruszki i selera. Warzywa kroimy w słupski, posypujemy przyprawami, dodajemy nieco oleju rzepakowego lub kokosowego i pieczemy w piekarniku. Nic prostrzego ;) 

 

    6. Wędzone ryby

To propozycja niezwykle zdrowej i sycącej przekąski. Wędzone ryby zapakowane w odpowiedni sposób to świetna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą na letnią wycieczkę, można je  bowiem przez kilka godzin przechowywać poza lodówką. Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. 

 

    7. Prażone nasiona

To pyszna, chrupiąca i zdrowa przekąska, która jest świetną alternatywą dla chipsów. Najzdrowsze są pestki dyni i słonecznika, a także prażone orzechy ziemne czy włoskie. 

 

    8. Warzywne kotleciki

Można je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą, są niezwykle pożywną przekąską i trudno znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Kotleciki przygotowujemy z cukinii, kabaczków bądź bakłażanów, należy zetrzeć je na tarce, dodać jajko, nieco bułki tartej, natki pietruszki i oleju, zlepić w ciasto, uformować kotleciki i upiec w piekarniku. Można również kotleciki przygotować w prostszy sposób: pokroić warzywa w plastry, obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na patelni.  

 

Jak widać przekąski to świetny sposób na zdrowy posiłek w ciągu dnia, mogą nam towarzyszyć podczas wycieczek, odpoczynku na plaży lub podczas oglądania filmu czy meczu. Warto więc sięgać po te zdrowe, których walory smakowe niczym nie odbiegają od tych niezdrowych. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO