KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jagodowe mistrzostwa świata – bezkonkurencyjni plantatorzy malin

Opublikowano 20.06.2018 r.
15 czerwca w Nowej Wsi, gmina Warka ( województwo mazowieckie) odbyły się Jagodowe Mistrzostwa Świata w piłce nożnej.

O mistrzowski tytuł walczyli plantatorzy czterech owoców jagodowych - borówek, malin, truskawek i porzeczek.  Celem imprezy organizowanej przez Fundację Promocji Polskiej Borówki jest  promocja tych małych, wielkich owoców, w których produkcji jesteśmy światowym potentatem  i aktywnego stylu życia.


Tytuł  mistrzowski zdobyła drużyna plantatorów malin (3 mecze, 3 zwycięstwa, bilans bramkowy 6:1). Na kolejnych miejscach uplasowały się drużyny truskawek (2. miejsce), borówek (3. miejsce) i czarnej porzeczki.


Zagrały zespoły złożone z ludzi zawodowo związanych z produkcją. Owoce jagodowe są bardzo polskie. Ich produkcja jest charakterystyczna dla naszego klimatu. Zajmuje się nią 300 tysięcy gospodarstw. Po raz pierwszy jagodowa elita zagrała razem. Rywalizacja rozgrzała kibiców, którzy oklaskiwali wszystkie drużyny.

Reprezentację producentów porzeczek wystawiło Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek. Polska jest największym producentem czarnej porzeczki. Niemożliwe? Nie znamy tego słowa. Ponad połowę światowej produkcji zawdzięczamy polskim producentom.

Zwycięską reprezentację producentów malin wystawiła Lubelszczyzna. 75% krajowej produkcji malin pochodzi z plantacji w tym regionie. To owoc, w produkcji którego przez lata byliśmy światowym liderem i którego sprzedaż spektakularnie rośnie. W Europie w ciągu 5 lat rynek owoców rósł o 1% rocznie, malin o 25%. Podobne zjawisko dotyczy niemal całego świata.

Reprezentacje producentów truskawek wystawił region Czerwińska nad Wisłą, największego w Polsce zagłębia produkcji. Truskawki są najważniejszym z grona czerwonych jagodowych, ich udział w łącznej europejskiej wymianie handlowej w tym segmencie wynosi 75%. Konsumpcja i sprzedaż truskawek od lat są bardzo stabilne.

Reprezentacja producentów borówki to już drugie pokolenie plantatorów. Polska jest dziś jednym z największych producentów borówki na świecie. Jesteśmy jako kraj bardzo aktywni. Jagodowe Mistrzostwa Świata są częścią kampanii „LATO z BORÓWKAMI” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Są okazją do promowana współpracy i sukcesów polskich plantatorów.

 

Stworzyliśmy wyjątkowe zawody, które promują miejsce jagodowych w codziennej diecie. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i chcą wiedzieć więcej o walorach produktów i o tym „kto za nimi stoi”, jak myśli i jakim wartościom hołduje. Jako uczestnicy turnieju czujemy się promotorami zdrowa i aktywności. To jest potrzebne zwłaszcza mniejszym producentom. Piłka łączy nas, w czasach, w których konkurujemy praktycznie z całym światem–mówi  Dominika Kozarzewska, członek zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Coraz więcej ludzi dowiaduje się, o tym, że borówka jest zdrowa, że jest najlepszym źródłem antyoksydantów. Dzięki takim inicjatywom dowiadują się także, że polscy producenci są wiodącymi na świecie. Polacy, jedząc borówki, pamiętajcie, że gramy u siebie  - dodaje Radosław Niewęgłowski, kapitan reprezentacji producentów borówek .


1 lipca jest Dzień Polskiej Borówki - obchodzone w całym kraju święto owocu i oficjalny początek zbiorów. Już w lipcu polska borówka cieszyć będzie konsumentów w ponad 25 krajach na 4 kontynentach.


Ze względu na prozdrowotne właściwości, borówka nazywana jest „owocem XXI wieku”. Ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu. Borówki pomagają obniżyć zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, wzroku, przewodu pokarmowego. Kto je borówki ma dobre samopoczucie.

Źródło : Fundacja Promocji Polskiej Borówki

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO