KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
22 maja 2020

Botwinka na zdrowie! Przepisy na sezonowe dania

Botwinka to młode korzenie i liście buraka ćwikłowego, które chętnie wykorzystujemy jako wiosenno-letni przysmak. Lubimy botwinkę za pyszny smak, ale także za jej cenne składniki odżywcze. Dziś podpowiadamy, jak wykorzystać młode buraczki i ich listki w kuchni. 

Botwinka i jej cenne właściwości

Botwinka to bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed chorobami, a także wielu witamin, m.in. C, A, z grupy B oraz kwasu foliowego. Poza tym w botwince znajdziemy ważne dla naszego organizmu składniki mineralne: potas, żelazo, magnez i wapń.

Zajadajmy więc botwinkę dla zdrowia! Poniżej prezentujemy kilka przepisów na tradycyjne i oryginalne dania z botwinką w roli głównej. 

 

Tradycyjna zupa z botwinki 

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • kilka ziemniaków,
  • 2 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek pora i selera,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • sól do smaku.

Gotujemy bulion warzywny (łączymy wszystkie warzywa i przyprawy), dodajemy ziemniaki, kiedy będą lekko miękkie, dokładamy pokrojoną drobno botwinkę (buraczki i liście). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, doprawiamy do smaku cukrem, octem, solą. Mąkę przed dodaniem do zupy dokładnie mieszamy z zimną wodą (aż nie będzie grudek). Następnie dodajemy powoli do zupy, ciągle mieszając. Zupę ponownie należy zagotować. Przed podaniem można dodatkowo zabielić śmietaną. 

 

Chłodnik z botwinką

Składniki:

  • 1 – 2 pęczki botwiny,
  • 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego,
  • 1 większy młody burak,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki kefiru,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 -3 jajka ugotowane na twardo,
  • sól, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Botwinę umyć, pokroić i zalać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem na ok. 10 minut. Burak obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Zagotować i zostawić pod przykryciem. Ogórek obrać i drobno pokroić. Wywar lub rosół przecedzić, dodać botwinę. Przecedzić wywar z buraka i dodać do zupy. Doprawić do smaku i wystudzić. Następnie śmietanę z kefirem dokładnie wymieszać i dodać ogórek oraz zieleninę. Dodać do zupy, wszystko wymieszać i schłodzić. Na talerzach położyć pokrojone w ćwiartki jajka i zalać chłodnikiem.

 

Sałatka z botwinką

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • ser feta,
  • garść rukoli,
  • garść łuskanych pestek słonecznika,
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.

Botwinkę siekamy, łączymy z rukolą i pokrojonym w kostkę serem feta, posypujemy słonecznikiem, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku. Lekka i pyszna sałatka gotowa!

 

Smoothie z botwinką

Składniki:

  • pół pęczka botwinki,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 1 kiwi,
  • 1 banan,
  • sok z połowy cytryny.

Wszystkie składniki łączymy w blenderze i pijemy ze smakiem :-)

 

Botwinka w cieście francuskim 

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Botwinkę drobno kroimy łączymy z miodem i oliwa z oliwek, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 10 min w temp. 200 st. C. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, brzegi zawijamy do środka, nakłuwamy widelcem. Podpieczoną botwinkę układamy na cieście, posypujemy pokruszonym serem feta, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut. Smacznego!

 

Placki z botwinką

 

Składniki:                                                                                                                   

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchew i cukinię obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Botwinkę drobno siekamy, dodajemy do startych warzyw. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, sól, pieprz, rozkruszponą fetę i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju - 1 placuszek to około łyżka stołowa masy (nakładamy na patelnię i delikatnie spłaszczamy). Możemy podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

 

Sezon na botwinkę trwa, dlatego warto „wziąć ją na warsztat” i stworzyć pyszne dania dla calej rodziny!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione