Przyczyny i skutki zakwaszania gleb oraz jak im przeciwdziałać

Zakwaszenie gleb w Polsce
Stan zakwaszenia gleb w Polsce, szacuje się na 40% i są to gleby o odczynie kwaśnym i bardzo kwaśnym. Ocena odczynu gleb na tle użytkowania gruntów wskazuje na większy udział gleb najbardziej zakwaszonych na użytkach zielonych w stosunku do gruntów ornych. W świetle badań prowadzonych na terenie kraju, wykazano, że ponad 42% próbek gleb łąkowych wykazywało odczyn bardzo kwaśny lub kwaśny, zaś ponad 32% miało odczyn lekko kwaśny.
Obserwowane od kilku dziesięcioleci i postępujące zakwaszenie gleb gruntów rolniczych w naszym kraju jest przede wszystkim spowodowane drastycznym obniżeniem zużycia wapna nawozowego - z 182,8 w 1990 roku do 36,8 kg CaO·ha-1 w 2011 roku.
Naturalne i antropogeniczne czynniki sprzyjające zakwaszeniu gleb
Problem nadmiernego zakwaszenia gleb na terenie Polski jest skutkiem zarówno czynników naturalnych tj. czynniki geologiczne, biochemiczne, antropogeniczne oraz klimatyczne, a także z czynników antropogenicznych, bezpośrednio związanych z działalnością ludzką.
Antropogeniczne przyczyny zakwaszenia to:
- gazowe zanieczyszczenia powietrza związane z uwalaniem tlenków: SO2, NOx, i NH4 do atmosfery w procesach przemysłowych, podczas produkcji żywności i motoryzacji,
- stosowanie nawożenia mineralnego, głównie azotowego amonowego i amidowego oraz potasowego.
Zakwaszenie gleb spowodowane czynnikami naturalnymi uznawane jest za stosunkowo niewielkie i nie przyczynia się do ich degradacji. Natomiast zakwaszenie gleb spowodowane sprzężeniem czynników naturalnych i antropogenicznych, m.in. wynikających z intensyfikacji produkcji rolniczej oraz stosowaniem wysokich dawek nawozów mineralnych, może przyczyniać się do degradacji gleby spowodowanej zakwaszeniem. Należy nadmienić że w środowisku bardzo kwaśnym ujawnia się problem toksyczności pierwiastków z grupy metali, tj. glinu (Al3+), cynku (Zn2+) manganu (Mn2+), które wpływają negatywnie na organizmy glebowe oraz rozwój roślin, prowadzącym do znacznego obniżenia plonów roślin uprawnych .
Skutki zakwaszenia gleby
Skutki zakwaszenia gleb dotyczą wielu niekorzystnych aspektów dla środowiska glebowego oraz mają wpływ na plonowanie. Do najważniejszych spośród nich należy zaliczyć:
• zwiększenie stężenia jonów wodorowych (H+), a następnie zmiany przebiegu i intensywności reakcji chemicznych i procesów zachodzących w środowisku glebowym. W glebach mineralnych obniżenie pH< 5,0 sprzyja uruchamianiu glinu (Al.3+) z glinokrzemianów glebowych i minerałów ilastych,
• zwiększeniu kwasowości gleb towarzyszy nasilenie wymywania kationów zasadowych, tj potasu (K+), magnezu (Mg2+) i wapnia (Ca2+) w głąb profilu glebowego,
• zwiększenie kwasowości gleb sprzyja obniżeniu dostępności kationów zasadowych dla roślin a sprzyja pobieraniu, tzw. metali ciężkich i niektórych mikroelementów (Fe2+, Cu2+, Zn2+, Cu2+) oraz ich kumulacji w tkankach roślinnych,
• dostępność fosforu dla roślin jest uzależniona od odczynu gleby. Przy odczynie 5,5-6,0 pHKCl występuje największa dostępność tego składnika dla roślin, zaś przy pH poniżej 5,0 (pH w KCl) tworzą się nierozpuszczalne połączenia z glinem, zaś powyżej pH 7,0 fosfor łączy się z jonami wapnia , tworząc trudno rozpuszczalną sól wapniowo-fosforanową.
• w glebach kwaśnych ujawniają się niedobory boru, spowodowane nadmiernym wypłukiwaniem jonów boranowych z gleby,
• zakwaszenie gleb powoduje wiele ujemnych skutków związanych z obniżeniem żyzności i pogorszeniem właściwości fizykochemicznych gleby oraz jej degradacji,
• zakwaszenie przyczynia się do obniżenia zdrowotności i plonowania roślin uprawnych.
Badania odczynu gleb
Aby przeciwdziałać zakwaszeniu gleb oraz jego skutkom powinno się wykonywać jeden raz w roku badania odczynu (pH) gleby pobranej z warstwy uprawnej. Badania pH oraz zasobności gleby w przyswajalne formy P, K i Mg wykonują Stacje Chemiczno-Rolnicze na terenie całego kraju. Oznaczenie pH metodą elektrochemiczną wykonuje się w zawiesinie wodnej lub roztworu KCl o stężeniu 1 mol·dm-1. Pomiar odczynu w wodzie pHH2O określa stężenie jonów H+ w roztworze glebowym, zaś w KCl (pHKCl) wskazuje na stężenie jonów H+ roztworu glebowego oraz jonów wypartych z kompleksu sorpcyjnego przez roztwór KCl.
Tabela 1. Przedziały odczynu gleb w Polsce w zależności od pHH2O i pHKCl.
Odczyn gleby |
pHKCl |
pHH2O |
Bardzo kwaśny |
do 4,5 |
do 5,0 |
Kwaśny |
4,5-5,5 |
5,0-6,0 |
Lekko kwaśny |
5,5-6,5 |
6,0-6,7 |
Obojętny |
6,5-7,2 |
6,7-7,4 |
Zasadowy |
powyżej 7,2 |
powyżej 7,4 |
Wapnowanie gleb
Pomiar odczynu gleby jest podstawą podjęcia decyzji dotyczącej potrzeby wapnowania gleb. Utrzymanie odpowiedniego odczynu gleby wymaga uwzględnienia wielu czynników, tj.
- ocena konieczności wapnowania,
- wyznaczenia optymalnej dawki wapna,
- optymalnego terminu wykonania zabiegu wapnowania gleby,
- wyboru wapna nawozowego,
- ustalenia sposobu aplikacji wapna.
Przy ustalaniu potrzeb wapnowania oraz dawek wapnia należy również uwzględnić sposób użytkowania gruntów (grunty orne bądź użytki zielone).
Bibliografia:
1. Filipek T., Skowrońska M. 2013. Aktualne dominujące przyczyny oraz skutki zakwaszenia gleb użytkowanych rolniczo w Polsce. Acta Agrophysica.20(2), s. 283-294.
2. Filipek T.,Badora A., Lipieński W., Brodowska M., Romańska J., Harasim P., Kozłowska-Strawska J., Skowron P., Skowrońska M., Tkaczyk P. 2015. Zakwaszenie i wapnowanie gleb. Wyd. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA.
3. Grzebisz W., Szczepaniak W., Diatta J. B., 2012.ABC wapnowania gleb ornych w Polsce. Poznań.
4. Pietrzak S. 2012 Odczyn i zasobność gleb łąkowych w Polsce. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie. T.12, z.1(37), s. 105-117.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|