KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Kapusta pod kontrolą

Opublikowano 05.06.2018 r.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta prowadzi postępowanie wyjaśniające, mające na celu wstępne ustalenie, czy wobec dostawców kapusty są stosowane praktyki nieuczciwie wykorzystujące przewagę kontraktową w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.

W związku z tym UOKiK za pośrednictwem Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do producentów rolnych – dostawców kapusty o wskazanie przypadków naruszeń  tej ustawy oraz wskazanie, na czym polegają ewentualne nieprawidłowości (m.in. rodzaj, opis praktyk, ewentualne dane naruszyciela itp.) 

Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi określa zasady i tryb przeciwdziałania, w celu ochrony interesu publicznego, praktykom nieuczciwie wykorzystującym przewagę kontraktową przez nabywców produktów rolnych lub spożywczych lub dostawców tych produktów, jeżeli to wykorzystywanie wywołuje lub może wywołać skutki na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Przepisy obejmują tylko umowy zawierane między stronami, z których jedna (o większym potencjale gospodarczym) uzyskuje roczny obrót przekraczający 100 mln zł, a jednocześnie roczny obrót między tymi podmiotami wynosi ponad 50 tys. zł . Pojęcie produktu rolnego lub spożywczego jest bardzo szerokie - co do zasady obejmuje ono jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi lub, których spożycia przez ludzi można się spodziewać. Z pojęcia tego wyłączono m.in. pasze, a także zwierzęta żywe, chyba że mają być one wprowadzone na rynek do spożycia przez ludzi.

Pod pojęciem przewagi kontraktowej należy zaś rozumieć sytuację nabywcy względem dostawcy, w której dla dostawcy nie istnieją wystarczające i faktyczne możliwości zbycia produktów rolnych lub spożywczych do innych nabywców oraz występuje znaczna dysproporcja w potencjale ekonomicznym na korzyść nabywcy (albo na odwrót, gdy większym z przedsiębiorców jest dostawca). Należy przy tym podkreślić, iż sam fakt posiadania przewagi kontraktowej nie jest zabroniony. Niedozwolone jest natomiast jej nieuczciwe wykorzystywanie, tj. takie, które jest sprzeczne z dobrymi obyczajami i zagraża istotnemu interesowi drugiej strony umowy (lub go narusza).

 

Źródło: UOKiK

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO