Nowe przepisy w produkcji ekologicznej - czy będzie uczciwa konkurencja?
Ekologiczne użytki rolne wzrosły ponad dwukrotnie w ciągu ostatniej dekady i wciąż rosną - poinformował Rumen Porodzanov, minister rolnictwa, żywności i leśnictwa Republiki Bułgarii i przewodniczący Rady Unii Europejskie. - Dzięki przyjętym nowym zasadom sektor ekologiczny będzie się dobrze prosperować, a konsumenci będą mogli ufać, że produkty organiczne, które kupują, są najwyższej jakości.
Jednakże... nowe przepisy mają wejść w życie dopiero od 2021 roku. Dopiero wtedy zasady dotyczące produkcji mają zostać uproszczone, a system kontroli zostanie wzmocniony, dzięki bardziej rygorystycznym środkom ostrożności i kontrolom w całym łańcuchu dostaw. Co najważniejsze, to fakt, ze producenci w państwach trzecich będą musieli przestrzegać tych samych przepisów, które obowiązują producentów w UE, a zakres przepisów ekologicznych zostanie rozszerzony o takie produkty jak na przykład: sól, korek, wosk pszczeli czy liście winogron. Ponadto certyfikacja będzie łatwiejsza dla drobnych rolników, dzięki nowemu systemowi certyfikacji grupowej, będzie bardziej jednolite podejście w celu zmniejszenia ryzyka przypadkowego zanieczyszczenia pestycydami i odstępstwa dotyczące produkcji w wyznaczonych miejscach w szklarniach będą stopniowo wycofywane.
Stare zasady dotyczące produkcji ekologicznej są nierówne w całej UE z powodu szerokiego zakresu wyjątków.
Potrzebne są zatem nowe ramy legislacyjne, aby szybko rozwijający się sektor dysponował jasnymi przepisami, a które pozwolą producentom ekologicznym na uczciwą konkurencję, niezależnie od tego, czy produkują oni produkty w UE czy w kraju trzecim - wyjaśnia Rumen Porodzanov. - Ponadto dzięki nowym przepisom konsumenci kupujący produkt opatrzony unijnym logo ekologicznym mogą mieć pewność, że uzyskają taką samą jakość w całej UE.
Pozostaje jeszcze życzyć producentom i konsumentom żywności organicznej, aby ceny w krajach Unii Europejskiej były kształtowane w podobny sposób. Dziś, w wielu krajach Zachodu ceny żywności ekologicznej są od 30 do 50% wyższe niż żywności konwencjonalnej, natomiast u nas ceny bio-produktów często są wyższe o 100-200%. Obniżenie cen może być korzystne zarówno dla konsumentów jak i producentów, bo zaporowe kwoty powodują, że bardzo niewielu Polaków sięga po żywność ekologiczną.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|