KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak jeść latem? Lekko i zdrowo! Poznaj nasze przepisy

Opublikowano 17.06.2019 r.
Lato to czas na zdrową, lekką i oczyszczającą dietę z dużą ilością warzyw i owoców. Nie masz pomysłu na takie przekąski? Nic nie szkodzi! Przygotowaliśmy świetne przepisy.

Lekka sałatka marokańska

Składniki:

  • pół szklanki kaszy kuskus (sypka),
  • pomidor,
  • dymka,
  • zielony ogórek,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • garść świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej lniany/rzepakowy nierafinowany,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzącą wodą, lekko ponad kaszę, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiedy ostygnie, spulchnić kaszę widelcem, dodać wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, świeże zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek (lub olej). Wymieszać. Odstawić do przegryzienia do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli nie możemy się doczekać możemy zjeść od razu ;-) ). Podawać jako samodzielną lekką sałatkę lub jako dodatek do grillowanego kurczaka i ryby.

 

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ. Rozbić widelcem, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać ulubione posiekane zioła.

*świetne jako dip do chleba, chrupkiego pieczywa ryżowego, maczania surowych warzyw lub sos do kurczaka czy łososia.

 

Hummus

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy gotowej (ze słoika lub puszki),
sok z cytryny,
oliwa z oliwek,
2 łyżki pasty sezamowej tahini,
sól, pieprz,
1 mały ząbek czosnku,
zimna woda.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz wody) zmiksować na gęstą pastę. Jeśli chcemy, by była rzadsza dolewamy lodowatej wody. Świetna i zdrowa pasta do chleba, surowych czy pieczonych warzyw lub jako samodzielna przekąska.

 

Sałatka z gruszki z orzechami wloskimi i szpinakiem

Składniki:

  • 1 gruszka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 5 orzechów włoskich,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • pieprz.

Przygotowanie
Pokrojoną gruszkę wmieszać z garścią szpinaku, orzechami, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić czarnym pieprzem do smaku. Można podawać też z ulubionym serem pleśniowym.

 

Zupa krem z zielonego groszku z ziemniaczkiem

Składniki:

  • 1 paczka mrożonego zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 duży ziemniak,
  • sól, pieprz,
  • dodatkowo oliwa z oliwek do polania zupy.

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę posiekaną na małe kawałeczki, dodać mrożony groszek, zalać wodą i gotować do miękkości ok. 20 minut. Zmiksować zupę, doprawić solą i pieprzem. Przelać do miseczki. Przed podaniem polać dodatkowo kapką oliwy, bądź dobrego oleju. 

*można podawać z kromką razowego chleba, grzanką, pełnoziarnistą bułeczką lub chrupkim krążkiem ryżowym.

 

Sałatka fasolowa z ryżem i zielonymi warzywami

Składniki:

  • 3 łyżki brązowego ryżu ugotowanego,
  • pół szklanki fasoli (wszystko jedno jakiej – może być czerwona),
  • garść zielonych liści (rukola, roszponka, sałata lodowa, świeży młody szpinak),
  • kilka różyczek brokuła wcześniej ugotowanego al dente (nie może być ciapkowaty i rozgotowany, powinien być lekko twardawy),
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini (możemy pominąć),
  • sezam do posypania,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny lub pomarańczy.

Przygotowanie:
Ugotowany brązowy ryż wymieszać z fasolą, zielonymi liśćmi, brokułem. Doprawić 1 łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub pomarańczy, pastą sezamową. Wymieszać. Sałatkę posypać sezamem. Bogactwo wapnia!

 

Sałatka z różnych rodzajów fasoli z kolorowymi warzywami

Składniki:

  • 1/4 szklanki fasoli czerwonej,
  • 1/4 szklanki fasoli białej,
  • 1/ szklanki fasoli borlotti lub innej,
  • cebula,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • zielona pietruszka,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie
Różne rodzaje fasoli wymieszać z posiekaną w piórka cebulką, pomidorem, ogórkiem, zieloną pietruszką. Doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać na lekką kolację lub przekąskę z 1 kromką razowego chleba, bułką grahamką lub chlebkiem pita.

Latem jedzmy lekko, zdrowo i kolorowo! Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO