KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Poznaj niezwykłe azjatyckie kłącza lecznicze

Opublikowano 20.05.2018 r.
Kłącza to cenne surowce zielarskie, kryją  w sobie niezwykle przydatne dla zdrowia i urody substancje lecznicze. Można je wykorzystywać w naturalnym leczeniu codziennych dolegliwości, przygotowywaniu domowych kosmetyków lub jako przyprawy nadające daniom niepowtarzalny smak. Poznajcie trzy kłącza o wspaniałych leczniczych właściwościach – galgant, imbir i rdestowiec japoński. 

Kłącza to części rośliny występujące pod ziemią, według definicji - organ ten jest przekształconym, zwykle zgrubiałym podziemnym pędem, rodzajem podziemnej łodygi, pełniącej zasadniczo trzy funkcje – przetrwalnikową (kłącze jest organem, które pozostaje pod powierzchnią gleby na zimę), spichrzową (gromadzi substancje potrzebne roślinie do rozwoju w kolejnym sezonie wegetacyjnym) oraz rozrodcze (z fragmentu kłącza może wyrosnąć nowa roślina). Dwie pierwsze funkcje sprawiają, że kłącza są tak niezwykłymi surowcami zielarskimi – gromadzą wszystkie substancje, niezbędne roślinie do przetrwania, które możemy wykorzystać w leczeniu różnych dolegliwości. 

Kłącza są surowcami, które zwykle zbiera się na początku lub końcu okresu wegetacyjnego, czyli wczesną wiosną lub późną jesienią, wówczas zawierają najwięcej substancji czynnych. 

Galgant

Galgant to kłącze pozyskiwane z rośliny o nazwie Alpinia galgant (Alpinia galanga), nazywanej również dzikim kardamonem, należącej do rodziny imbirowatych. Roślina występuje naturalnie w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie rośnie dziko, również w tych rejonach prowadzi się hodowle alpinii, jest to bowiem bardzo populara roślina wykorzystywana jako przyprawa lokalnej kuchni, a także lek na wiele dolegliwości. Wielką zwolenniczką sproszkowanego galgantu była żyjąca w XII wieku św. Hildegarda, która uznawała go za niezwykle skuteczny lek w zwalczaniu dolegliwości będących objawami chorób serca – bóle w klatce piersiowej, duszności i osłabienie.

W krajach azjatyckich roślina jest wykorzystywana w leczeniu astmy, cukrzycy, infekcji górnych dróg oddechowych, a także otyłości. Kłącze galgantu zawiera galanginę, związek, który hamuje aktywność lipazy trzustkowej, enzymu odpowiedzialnego za trawienie tłuszczów. Galangina zmniejsza trawienie tłuszczów, zmniejszając jednocześnie ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Korzystny wpływ kłącza galgantu na wagę ciała opiera się również na korzystnym oddziaływaniu na gospodarkę tłuszczową i węglowodanową. Sproszkowany galgant, a także nalewka zmniejszają również poziom cukru we krwi, stąd są polecane cukrzykom, a także obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. Surowiec jest więc polecany również osobom zagrożonym miażdżycą oraz chorobami układu krążenia. 

Kłącze galgantu to także bardzo skuteczny środek stosowany pomocniczo w leczeniu infekcji różnego pochodzenia. Udowodniono skuteczność surowca w zwalczaniu licznych rodzajów bakterii, a także grzybów i wirusów. Jest to również doskonała alternatywa dla popularnych leków przeciwbólowych, galgant działa bowiem silnie przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Imbir

Imbir to roślina należąca do tej samej rodziny, co Alpinia galgant, działanie obu kłączy jest jednak nieco inne. Imbir ma właściwości rozgrzewające, obniża gorączkę, działa także przeciwzapalnie, antybakteryjnie, zwalcza również wirusy i grzyby. Jest to więc niezastąpiony i bardzo skuteczny środek w leczeniu infekcji różnego pochodzenia, przebiegających z gorączką. Imbir jest także naturalnym sposobem na mdłości, zatrucia i zaburzenia trawienia, działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Zmniejszając agregację, czyli zlepianie się krwinek - zapobiega tworzeniu się zakrzepów, jest więc polecany osobom starszym, jako alternatywa dla przyjmowanego stale kwasu acetylosalicylowego. Imbir to także doskonała przyprawa, stosowana w kuchni. W celach przyprawowych, jak i leczniczych warto stosować, coraz łatwiej dostępne, świeże kłącze imbiru. 

Rdestowiec japoński

Rdestowiec japoński swoje korzystne właściwości zawdzięcza substancji o nazwie resweratrol. Jest to silny przeciwutleniacz, występujący także w czerwonym winie, wykazujący korzystny wpływ na układ krążenia i spowalniający procesy starzenia się. Kłącze rdestowca wpływa również korzystnie na układ immunologiczny, jednocześnie zmniejszając procesy autoimmunologiczne, może więc być doskonałym lekiem wspomagającym zarówno w leczeniu osłabionej odporności, a także alergiach, reumatyzmie, atopowym zapaleniu skóry i innych chorób autoimmunologicznych. 

 

Egzotyczne kłącza to niezwykle cenne rośliny przyprawowe i lecznicze, wykorzystywane tradycyjnie w medycynie ludowej i kuchni lokalnej. Coraz lepsza dostępność takich surowców jak imbir, galgant czy rdestowiec, zarówno w postaci świeżej oraz suszonej sprawia, że możemy je włączyć do naszej diety z korzyścią dla zdrowia i lepszego samopoczucia. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO