KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
18 maja 2018

5 pomysłów na zaskakujące dania z rabarbarem

Rabarbar doskonale pasuje do ciast i deserów, ale można wykorzystać go także w daniach mięsnych i sałatkach. Przygotowaliśmy 5 znakomitych przepisów. Wypróbuj koniecznie! 

Sałatka z kuskusem, rabarbarem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 3/4 szklanki kuskusu
  • oliwa z oliwek
  • kilka łodyg rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka cukru zwykłego lub brązowego
  • 100 gr sera pleśniowego
  • 2 duże garście świeżych liści szpinaku lub roszponki
  • 2 selery naciowe
  • orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni
  • 1 ogórek pokrojony na mniejsze kawałki
  • świeża mięta lub natka pietruszki
  • 3 cebulki dymki pokrojone na kawałki
  • ocet winny lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Spulchnić widelcem po napęcznieniu. Przygotować rabarbar – do garnka wlać trochę oliwę, dodać pokrojony rabarbar na kawałki, posypać cukrem. Gotować mieszając ok 2-3 minuty aż rabarbar zacznie być miękki. Garnek zestawić z ognia i przełożyć rabarbar do oddzielnej miski. Schłodzić.

Ser pleśniowy podzielić na kawałki (jeśli nie mamy sera pleśniowego możemy użyć cypryjskiego, specjalnego sera halloumi – czasem w sklepach można go dostać i są na niego promocje – ser ten ma charakterystyczną konsystencję i strukturę, skrzypi w zębach przy jedzeniu, pochodzi z Cypru. W oryginalne jest to ser oczy. Jeśli zdobędziemy taki ser należy go odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki dość duże – przynajmniej ja takie wolę, i podsmażyć ok 3-4 minuty na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek do zbrązowienia. Można ser również zgrillować na patelni grillowej – będzie miał wtedy charakterystyczne brązowe paski). Odstawić do przestygnięcia.

Przygotować sos do sałatki – zmieszać oliwę z oliwek, ocet lub sok z cytryny i ewentualnie trochę cukru lub miodu i wymieszać dobrze.

Przygotowujemy końcową sałatkę – wymieszać kuskus z liścmi szpianku lub roszponką (może być też inna zielona sałata, rukola, endywia itd. – tak naprawdę dajemy to co mamy), pokrojonym zielonym ogórkiem, selerem naciowym pokrojonym w mniejsze kawałki, ziołami (miętą lub natką) i cebulką dymką ze szczypiorkiem i orzechami włoskimi. Polać dressingiem, wymieszać. Na koniec dodać ser pleśniowy (bądź halloumi) i rabarbar. Podawać natychmiast!

 

Sałatka z kuskusem, rabarbarem, fetą i winogronami

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu,
  • 2 szklanki kuskusu (po przygotowaniu i napęcznieniu),
  • ser feta (lub inny słony twardy ser podobnego typu co grecka feta),
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek lub olej tłoczony na zimno,
  • winogrona,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1/2 szklanki rabarbaru pokrojonego na kawałki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • garść świeżej natki pietruszki, mięty lub innych ulubionych ziół.

 

Przygotowanie:
Przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej wystarczy wsypać kuskus do miseczki, zalać wrzątkiem lekko powyżej poziom kaszy, przykryć talerzykiem do napęcznienia na około 5 minut. Po tym czasie wystarczy spulchnić kuskus widelcem. I jest już gotowy). Przygotowany kuskus przełożyć do większej miski, dodać oliwę bądź olej, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Lekko wymieszać widelcem by napowietrzyć kaszę, a nie ją zgnieść.Rabarbar upiec do miękkości posypując go cukrem w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Wystudzić, a następnie połączyć z kuskusem. Dodać potem pokrojone na połówki winogrona, natkę pietruszki lub inne zioła i chilli (można pominąć, jeśli nie używamy). Spróbować, czy smakuje i odstawić do przegryzienia się składników na około 2 h. Można też podawać od razu.

  • sałatka jest świetna solo lub jako dodatek do mięsa, czy ryby;
  • można podawać na ciepło, albo po lekkim podgrzaniu;
  • kuskus można zamienić na inną kaszę np. gryczaną paloną lub niepaloną, pełnoziarnisty kuskus jeśli zależy nam na obecności błonnika w diecie. Jeśli nie tolerujemy glutenu możemy użyć kaszę jaglaną lub quinoa (komosa ryżowa) lub nawet ryżu białego lub pełnoziarnistego. Można nawet ugotować krótki makaraon (np. rurki penne, kokardki farfalle itd.) i będzie również super pasował;
  • jeśli próbujecie ograniczyć sól w waszej diecie użyjcie zamiast soli więcej świeżych ziół i innych przypraw – świetnie zastępują sól;
  • niestety, feta mimo tego, że jest pyszna zawiera w sobie bardzo dużo soli i jest bogata w sód. Jeśli chcemy ograniczyć udział soli w diecie i zmniejszyć zawartość sodu użyjmy innego sera, najlepiej zwykłego, białego twarogu lub mozzarelli.

 

Kurczak w sosie rabarbarowo-cytrynowym z ryżem

Składniki:

  • 2 listki laurowe,
  • pół szklanki białego wina,
  • 6 kawałków piersi z kurczaka,
  • 1/4 kostki masła,
  • świeżo tarty imbir,
  • sok z cytryny i świeżo starta skórka cytrynowa,
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 łodygi rabarbaru, pokrojonego na kawałki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • gwiazdka anyżowa,
  • szalotki lub 2 cebule.

Przygotowanie:
 

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać 2 łyżki posiekanej szalotki lub cebuli i ¾ pokrojonego na kawałki rabarbaru. Podsmażyć, aż warzywa zmiękną – około 5 minut. Wcisnąć sok z jednej cytryny i dodać 1 łyżeczkę startej skórki cytrynowej. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić.

Masło roztopić w garnku, dodać pozostały pokrojony rabarbar, ¼ szklanki posiekanej szalotki lub cebuli, małą łyżeczkę posiekanego imbiru i podsmażyć do miękkości - około 10 minut. Potem dodać cukier i trochę białego wina. Płyn powinien mocno zawrzeć i lekko odparować, gotować 1 minutę. Następnie dolać bulion (może być z kostki – ale patrzmy na składniki by był jak najlepszej jakości i bez chemii), anyż i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn odparuje do około 2 szklanek objętości (zajmuje to około 1 godziny). Sos przecedzić zostawiając na sitku kawałki warzyw i przypraw. Do odcedzonego sosu dodać rabarbar z drugiego garnka i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno garnka, w którym piec będzie się kurczak wyłożyć sosem rabarbarowym. Piersi z kurczaka umyć, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 2 minuty, tak by skórka była lekko brązowa. Następnie przełożyć do garnka z rabarbarem i upiec w piekarniku do miękkości. Przełożyć na talerze, posypać skórką cytrynową, polać sosem rabarbarowym. Podawać najlepiej z białym ryżem (jaśminowy będzie pasował najlepiej) i zieloną sałatą.

*danie świetnie smakuje ze schłodzonym białym winem (możemy wykorzystać wino użyte do przygotowywania potrawy)

 

Pieczony rabarbar i szparagi z mozzarellą

Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru umytych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • zielone szparagi, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pół cytryny
  • kulka mozzarelli (oryginalnie burraty, ale znalezienie jej i kupienie należy do wyczynu i graniczy z cudem)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim szparagi i rabarbar. Posolić, dodać pieprzu i polać oliwą – obtoczyć warzywa i piec ok 12-14 minut. Przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny. Na wierz ułożyć kulkę mozzarelli lub burraty, przekroić na pół, by ser lekko się rozpłyną pod wpływem ciepła warzyw, skropić oliwą i natychmiast podawać. Świetnie smakuje z bagietką, dobrym pieczywem i kieliszkiem schłodzonego, białego wina.

 

Makaron kokardki z pieczonym rabarbarem i szparagami

Składniki:

  • sól, pieprz
  • makaron kokardki
  • świeży szpinak (liście)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • zielone szparagi 
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • chilli w płatkach (opcjonalnie)
  • świeża bazylia

Przygotowanie:
 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wodę na makaron zagotować, dodać sól (jak to mówią Włosi woda na makaron powinna być słona jak morze) i ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W miseczce wymieszać rabarbar pokrojony na kawałki, szparagi również pokrojone na podobnej wielkości części co rabarbar. Czosnek zmiażdżyć i dodać do warzyw. Dodać potem 2 łyżki oliwy, sól, chilli (lub pieprz) i wymieszać, by warzywa pokryły się marynatą. Ułożyć na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, piec ok 6-8 minut do miękkości. Można sprawdzić czy warzywa są wystarczająco miękkie wbijając widelec – jeśli wchodzi łatwo czas wyciągać rabarbar i szparagi z piekarnika.
Makaron odcedzić. Szpinak przelać gorącą wodą z makaronu. Makaron zmieszać ze szpinakiem, następnie z pieczonymi szparagami i rabarbarem. Następnie dodać świeżą bazylię. Doprawić solą, pieprzem, można dodać więcej chillli jeśli używamy i oliwę z oliwek. Podawać na ciepło.

Zachęcamy do poznania nieznanego, kulinarnego oblicza pysznego i zdrowego rabarbaru!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie