KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Polski cydr potrójnie

Opublikowano 13.05.2018 r.
Zamiast jednej definicji cydru mają być trzy. Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad ustawą, która pomoże rodzimym producentom cydru rozwijać rynek. Główne przeszkody to dziś podatki i prawo, które zabrania produkować cydr inny, niż ten tradycyjny. Korzystają na tym zagraniczni producenci.

O rozszerzenie definicji cydru wnioskują krajowi producenci, którzy jeszcze do 2016 r. notowali wzrost sprzedaży, zmieniło się to w roku ubiegłym. Jaka jest tego przyczyna?

Konsumenci zamiast po tradycyjny cydr zaczęli sięgać po importowane napoje. Ze względów prawnych i podatkowych nazywane w Polsce piwem smakowym, ale poza granic to jest właśnie cydr. 

Resort rolnictwa pracuje zatem nad rozszerzeniem definicji cydru, tak, żeby polscy producenci mogli oferować konkurencyjne produkty – cydr jakościowy, aromatyzowany i tradycyjny. Dzięki temu na sklepowych półkach będziemy mogli znaleźć nie tylko napoje o smaku jabłek, ale też innych owoców. 

 

Źródło: MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO