Skrzypionki: jaja i pierwsze larwy
Pogoda sprzyja skrzypionkom, które lubią ciepło i wtedy bardzo się mnożą - mówi Andrzej Obst, doradca rolniczy specjalizujący się w ochronie roślin z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. - Pora sprawdzić uprawy właśnie pod kątem obecności skrzypionek, ale także innych szkodników i chorób.
Jak podaje Instytut Ochrony Roślin, szkodliwość chrząszczy skrzypionek, żerujących na liściach zbóż, polega na niszczeniu tkanki miękiszowej liści w wyniku czego powstają wyraźne, podłużne otwory wzdłuż nerwów w różnych partiach liścia.
Na plantacjach pszenicy ozimej występują 2 gatunki skrzypionek: skrzypionka zbożowa i skrzypionka błękitek - informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. - Chrząszcze skrzypionek zimują w ściółce, darni lub między korzeniami. Wiosną, gdy temperatura przekracza 10 st. C przelatują na rośliny żywicielskie. Jaja składane są od połowy maja do połowy czerwca. Po upływie około 2 tygodni wylegają się larwy. Szkody na plantacjach powodują zarówno chrząszcze jak i larwy
Zabiegi zwalczające przeprowadza się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości czyli:
- stwierdzenia 1-2 larw na 1 źdźble lub
- w przypadku stwierdzenia na plantacji masowego wylęgu larw (obserwujemy wówczas larwy obu gatunków).
Warto wiedzieć, że skrzypionki to na naszych polach nowe szkodniki. Kiedyś ich nie było, ale... zostały przywiezione do Europy z nasionami. To jeden z ubocznych efektów globalizacji rolnictwa...
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|