KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
1 czerwca 2018

Hummus, czyli kuchnia izraelska w Twoim domu

Hummus to niemal świętość za którą stoi wielowiekowa tradycja i przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Każda rodzina z Palestyny i Izraela ma swój specjalny przepis. O hummus toczą się też wojny o pierwszeństwo powstania i pochodzenie. To jeden z punktów zapalnych między Izraelem a Libanem. Izrael poprzez eksport hummusu do wielu krajów oskarżany jest przez Liban o nielegalne przywłaszczenie sobie praw do tej potrawy. Libańczycy próbowali nawet opatentować hummus i zastrzec jego nazwę – bez skutku.

Hummus – pasta znana w całym świecie, szczególnie popularna na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce, szczególnie w takich krajach jak Izrael, Palestyna, Liban, Egipt, Syria. Podróżując między innymi do Ziemi Świętej i Jerozolimy, będzie to podstawowa potrawa serwowana w każdym zakątku i spożywana na wiele różnych sposobów. Niesamowity jest zapach, który dociera do nozdrzy, kiedy tylko znajdziemy się w świętym mieście – aromat przypraw, szczególnie kuminu, który tradycyjnie dodaje się do hummusu jest wręcz nie do opisania. Hummus to potrawa wegetariańska i wegańska (nie zawiera produktów odzwierzęcych). Jest to sos, dip lub pasta przygotowywana ze zmielonej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej (tzw. tahini) i przypraw.

Najczęściej składnikami hummusu jest ciecierzyca (niekiedy bób), pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i kmin rzymski (kumin). Hummus je się obowiązkowo z pitą, maczając ją w gęstej paście. Jest też podawany z dodatkami tzw. mezze czyli różnymi warzywami, najczęściej marynowanymi, podawanymi na małych talerzykach. 

Hummus to bardzo zdrowa i wartościowa potrawa. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Błonnik zapobiega zaparciom. Ostatnie badania pokazały natomiast, że Polacy jedzą zdecydowanie za mało błonnika. Warto więc na stałe włączyć cieciorkę do menu. W 100 gr ugotowanej ciecierzycy znajdziemy aż 9 g białka, które dodatkowo ma bardzo dużą wartość odżywczą. Ciecierzyca ma stosunkowo mało tłuszczu i dużo witamin (m.in. witaminę C, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę). Ciecierzyca przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobie wieńcowej i zawałom serca, obniża ciśnienie tętnicze. Ma stosunkowo dużo żelaza, więc wykorzystywana jest przy leczeniu anemii.

Hummus oprócz ciecierzycy składa się przede wszystkim z pasty sezamowej. Tahini to jeszcze bardziej wartościowy produkt zasługujący na szczególną uwagę. Przede wszystkim to źródło wapnia tak potrzebnego dla naszych kości. Sezam ma więcej wapnia niż mleko! Sezam ma także dużo białka i tłuszczu – ale tłuszczu cudownego i niezastąpionego dla naszego zdrowia. Jeden ze składników sezamu – sezamina posiada właściwości przeciwnowotworowe, jest też silnym przeciwutleniaczem i źródłem młodości. Wpływa pozytywnie na hormony kobiece i na wygląd skóry. Posiada też właściwości relaksujące, antydepresyjne i odprężające. Widzimy więc, że ludzkość nie bez przyczyny doceniła właściwości hummusu i wymyśliła nie tylko coś pysznego ale również niesamowicie zdrowego i wartościowego.

Tak jak to już wcześniej powiedzieliśmy tradycyjny hummus to w zasadzie 4 składniki – ciecierzyca, tahini, czosnek i sok z cytryny z dodatkiem soli. Jednak wspaniałe jest to, że hummus można modyfikować dodając inne przyprawy i inne strączki – za każdym razem wyjdzie nam coś innego, a modyfikacji może być nieskończenie wiele – wszystko zależy od naszej wyobraźni, humoru i dostępnych składników.

Oto kilka przepisów na hummus w różnych wersjach. Można podawać go sam, z dodatkiem pity (tak jak w krajach arabskich i na Bliskim Wschodzie), dobrego pieczywa, krakersów, chrupkich wafli, surowych warzyw. Można stosować jako dip, pastę na kanapki, czy dodatek do sałatek i innych dań.

Hummus – przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 szkl. ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 duże łyżki pasty sezamowej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • trochę soku z cytryny,
  • sól, kumin.

Wszystkie składniki zmiksować na pastę. Jeśli jest za gęsta dolać zimnej wody.

Hummus z awokado

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 małe awokado,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  •  2 łyżki tahini,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kumin,
  • 2 łyżki świeżej kolendry,
  • ewentualnie płatki chilli do posypania.

Wszystkie składniki oprócz kolendry zmiksować. Polać oliwą, posypać płatkami chilli, na koniec dodać posiekaną kolendrę. Podawać z chlebkiem pita lub nachosami.


Hummus bakłażanowy, czyli baba ganoush

  • 2 bakłażany,
  • 1/4 szkl. tahini,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta kuminu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki (opcjonalnie).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Nakłuć widelcem bakłażany i piec ok 40 minut do czarnej skórki. Ostudzić, obrać ze skóry, wydrążyć miąższ i zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać skropione oliwą, z posiekaną natką pietruszki i papryką.

Hummus z czarnej fasoli

  • 1 puszka czarnej fasoli,
  • 3 łyżki tahini,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Wszystkie składniki zmiksować na pastę. Świetnie smakuje ze słupkami surowej, czerwonej papryki.

Hummus z burakiem

Składniki:

  • 1 szkl. ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 duże łyżki pasty sezamowej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • trochę soku z cytryny,
  • sól, kumin,
  • 1 upieczony burak.

Wszystkie składniki zmiksować na pastę. Jeśli jest za gęsta dolać zimnej wody. Można posypać sezamem. Wspaniałe także jako sos do makaronu.

Hummus marchewkowy z pieczoną marchewką

  • 2 marchewki (upieczone do miękkości w piekarniku),
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
  • 1 ząbek czosnku.

Wszystkie składniki zmiksować na pastę i jeść :-)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI