KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto jeść produkty owsiane?

Opublikowano 08.05.2018 r.
Przetwory z owsa to produkty niemal idealne – smaczne, tanie i niezwykle zdrowe, są źródłem błonnika, witamin i minerałów. Można wykorzystywać je w kuchni na wiele sposobów. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć je do diety, jak je najlepiej wykorzystać i dlaczego sądzi się, że owies ma właściwości lecznicze. 

Owies - substancje odżywcze 

Owies zawiera niemal wszystkie potrzebne człowiekowi substancje odżywcze:
    • węglowodany około 66%,
    • białko 17%,
    • tłuszcze około 7%,
    • witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, cynk, żelazo, mangan, fosfor, miedź, potas i wapń,
    • błonnik 11%

Wszystkie te substancje dają niezwykle zdrowe połączenie, przede wszystkim dzięki korzystnemu bilansowi węglowodanów - sacharoza stanowi bowiem tylko 1% zawartych w owsie cukrów, a aż 11% to błonnik. Ponadto owies ma najwięcej białka ze wszystkich znanych zbóż, białko to ma korzystny zestaw aminokwasowy. Połączenie produktów owsianych z mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia aminokwasów. Zawarty w produktach owsianych magnez, selen oraz witaminy grupy B to połączenie działające przeciwdepresyjnie i poprawiające nastrój. Kwas pantotenowy i witamina B1 zapobiegają zmęczeniu i rozdrażnieniu, duża ilość żelaza sprawia z kolei, że płatki owsiane polecane są osobom cierpiącym z powodu niedokrwistości. Owies jest także zbożem wyjątkowym pod względem zawartości flawonoidów, których zawiera o wiele więcej niż inne ziarna. Flawonoidy to barwniki roślinne działające przeciwutleniająco i przeciwgrzybicznie. Razem z witaminą E sprawiają, że produkty owsiane są niezwykle cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego organizmu przed przedwczesnym starzeniem się. 

Owies zawiera także wyjątkowo dużo tłuszczów, przy czym trzeba pamiętać, że tłuszcze te posiadają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie wytwarza, stąd ważne jest dostarczanie ich z pokarmami. Tłuszcze te zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układ krążenia, nowotworów, wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. 
Produkty owsiane są również źródłem awentramidów, pochodnych kwasu cynamonowego, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, spowalniając tworzenie się blaszek miażdżycowych.  Owies jest, jak dotąd, jedynym znanym naturalnym źródłem tych substancji. 

Wykazano również, że produkty owsiane wpływają istotnie na poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie jest to zauważalne u osób ze znacznie podwyższonym poziomem cholesterolu, w licznych badaniach stwierdzono, że po kilkutygodniowym jedzeniu produktów owsianych poziom cholesterolu zmniejszył się nawet o 15%. Dlatego regularne spożywanie owsa jest polecane osobom z zaburzeniami gospodarki lipidowej, podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą i chorobą wieńcową. 
Wysoka wartość odżywcza i stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawiają, że produkty owsiane są polecane osobom na diecie i chcącym zmniejszyć masę ciała. Przy niskiej kaloryczności – około 380 kcal w 100 g, zawartości wielu cennych dla zdrowia wartości odżywczych i dużej ilości białka, płatki owsiane powinny być ważnym elementem diety osób odchudzających się, a także sportowców i osób aktywnych. 

Jakie produkty owsiane można włączyć do diety?

Najpopularniejszym i najłatwiej dostępnym produktem są płatki owsiane, w postaci mniej lub bardziej rozdrobnionej. Płatki owsiane warto jeść z produktami mlecznymi i owocami. Najlepiej ich nie gotować, ponieważ suche płatki mają niższy indeks glikemiczny, czyli powodują mniejszy wyrzut insuliny do krwi. Najlepiej więc płatki owsiane zalać gorącym mlekiem, można je także jeść z jogurtem. Dostępna jest także kasza owsiana, którą można dodawać do zup, sałatek. Jako źródło węglowodanów w daniach głównych, kaszę owsianą można także wykorzystywać do przygotowywania zdrowych deserów. Natomiast mąka owsiana może być wykorzystywana do przygotowywania domowych wypieków i pieczywa, zwłaszcza, że nie zawiera glutenu, polecana jest więc jako doskonałe źródło węglowodanów osobom, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten.  

Jest wiele powodów, aby włączyć do swojego jadłospisu produkty owsiane, powinny być one częścią każdej zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO