KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
29 kwietnia 2019

Lekkie sałatki - idealne do dań z grilla

Daniom z grilla powinny towarzyszyć zdrowe dodatki – najlepsze będą lekkie warzywne sałatki. Przygotowaliśmy więc dla Was przepisy na pyszne i szybkie w wykonaniu sałatki. Na majówkę w sam raz!

Sałatka z młodej kapusty

Składniki:

  • ¼ główki młodej kapusty,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 marchewka,
  • pół cebuli,
  • 3 gałązki szczypiorku.

Sos:

  • ¼ szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki  majonezu,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę i szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Warzywa polewamy sosem, mieszamy i schładzamy przed podaniem. 

 

Sałatka z warzywami i komosą ryżową 

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 pomidory,
  • pół cebuli,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 gałązki szczypiorku.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

Komosę zalewamy 1,5 szkl. wody, solimy i gotujemy przez około 12 minut. Po zdjęciu z ognia, garnek przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 min. Później odcedzamy i przekładamy komosę do miski. Warzywa kroimy w kostkę, rozdrabniamy szczypiorek i natkę pietruszki. Do warzyw dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i łączymy z komosą ryżową. 

 

Sałatka ze szparagami

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół szkl. czarnych oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • pęczek szparagów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • pieprz i sól do smaku.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty.
Warzywa i ser kroimy w kostkę, sałatę lodową rozdrabniamy, wszystkie skladniki łączymy ze sobą (pamietamy o szparagach) i przed podaniem polewamy sosem. 

 

Taki dodatek do dań z grilla będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy! Więcej przepisów na sałatki znajdziesz TUTAJ. Polecamy!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • WDR