KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Nie chcesz przytyć? Unikaj tego składnika

Opublikowano 19.04.2018 r.
Serki, jogurty, dżemy, desery, słodycze, miody, napoje smakowe, izotoniki, płatki śniadaniowe w wersji light, fit i normalnej – we wszystkich tych produktach można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy. Tymczasem naukowcy biją na alarm – ta substancja odpowiada za epidemię otyłości i cukrzycy w społeczeństwach krajów wysokorozwiniętych!

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej, która z wykorzystaniem specjalnych enzymów lub kwasów zmienia się w syrop zawierający 42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów. Syrop bardzo często wykorzystywany jest przez branżę spożywczą zamiast tradycyjnego cukru.

Taki manewr, wbrew bardzo częstym deklaracjom na opakowaniach (nie zawsze formułowanym wprost) nie podnosi walorów odżywczych produktu. Nie sprawia także, że pokarm staje się mniej kaloryczny. 

Dobry dla handlu, nie dla zdrowia

Eksperci podkreślają, że główną przyczyną lawinowo rosnącego wykorzystywania syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym nie była troska o zdrowie konsumentów, ale jego niższa (w porównaniu do rafinowanego cukru) cena i właściwości, które sprawiają, że produkty mają dłuższą datę przydatności do spożycia.

W jednym z raportów, Grażyna Cichosz (profesor z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie) stwierdziła, że epidemia otyłości i cukrzycy wyraźnie wiąże się, że spożyciem cukrów, a zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego, który obecny jest np. w produktach typu „fit” (reklamowanych jako zdrowe i odchudzające) albo pokarmach przeznaczonych dla małych dzieci. 

Tak jak w wielu innych przypadkach to dawka rodzi truciznę.

Syrop glukozowo-fruktozowy w niewielkich ilościach nie wywiera na nas szkodliwego wpływu, ale gdy spożywamy go regularnie może skutkować zwiększeniem apetytu, insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Nadmierne spożycie tej substancji może także spowodować wystąpienie zespołu jelita drażliwego. 

Wyniki badań polskich naukowców pozostają w zgodzie z rezultatami obserwowanymi przez badaczy z innych krajów – bardzo wyraźnie podkreślono to w USA w związku z czym o kontrowersjach związanych z syropem glukozowo-fruktozowym głośno zrobiło się w mediach.

Dlatego zachęcamy do uważnego czytania etykiet na produktach i wybieranie tych bez szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego.

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

POWIĄZANE TEMATY:syrop glukozowo fruktozowy
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO