KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Skrzyp, czyli "witaminowa minichoinka"

Opublikowano 06.05.2018 r.
Ogrodnicy postrzegają skrzyp jako chwast, ale zielarze, lekarze i osoby zainteresowane zdrowym stylem życia widzą w nim raczej prozdrowotny surowiec. Co warto wiedzieć o skrzypie?

Gdzie rośnie skrzyp?

W polskiej tradycji, popularnie skrzyp nazywa się także koszczką. Jego silnie rozrastające się kłącza spotykane są na miedzach, brzegach dróg, rowów, na opuszczonych polach osłabiają rośliny. 

Właściwości skrzypu

Zielone pędy skrzypu kształtem przypominają „niewielkie choinki”. Zbiera się je wiosną na nalewki, a do suszenia latem, najlepiej w sierpniu – właśnie wtedy posiada najwięcej cennych składników mineralnych, z których za najcenniejszą uważa się krzemionkę. Dlaczego? Pomaga ona utrzymać wilgotność tkanki łącznej, wpływa na elastyczność skóry i poprawia jej wygląd i sprężystość. Dostarczanie organizmowi krzemu może także spowolnić procesy siwienia włosów, a także pozytywnie wpłynąć na kondycję paznokci. 

Oprócz krzemu, skrzyp zawiera także cenne flawonoidy, saponiny, związki mineralne, kwasy organiczne, sterole roślinne. Skrzyp jako surowiec lekarski wykorzystuje się przy dolegliwościach nerek, zwłaszcza przy kamieniach nerkowych.  
Dzięki tak korzystnemu składowi bardzo, na bazie skrzypu często przygotowuje się suplementy diety i herbatki.

W medycynie ludowej znane są powszechnie dobroczynne okłady ze skrzypu przy różnych dolegliwościach skórnych. To ziele jednak można także wykorzystać w łagodzeniu bolesnych niedomagań pęcherza moczowego, stanach zapalnych.

A oto mój przepis na nalewkę ze skrzypu i pokrzywy na wzmocnienie.

 

Skrzypowo-pokrzywowa na wzmocnienie

Składniki: słój o pojemności 1,5 l, ziele skrzypu, ziele pokrzywy, 1 l alkoholu 70%
 

Sposób przyrządzania: Świeże zioła zerwane w maju lub w czerwcu włożyć do słoja i zalać do pełna alkoholem. Powinny być całkowicie przykryte. Pozostawić na kuchennym blacie przez około 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. 

Zastosowanie: Zażywać 1 razy dziennie po 20-30 kropli w małym kieliszku z wodą dla wzmocnienia organizmu i poprawy metabolizmu. Nalewkę można także wcierać w skórę głowy i we włosy w celu ich wzmocnienia. 

Zioła pozostałe po zlaniu nalewki można zalać ponownie wódką 40% lub wykorzystać dodając je bezpośrednio do kąpieli. Można także zalać je letnią wodą i po kilkunastu minutach przecedzić, a powstały płyn wykorzystać jako płukankę do włosów.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO