KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Wszystko o uprawie winorośli

Opublikowano 01.05.2018 r.
Najlepsze warunki do uprawy winorośli panują w południowo- zachodniej części kraju. Przełom kwietnia i maja to najlepszy termin na sadzenie winorośli. Nowo nasadzone rośliny dobrze jest osłonić tzw. tubami wegetacyjnymi – podnoszą one temperaturę i poprawiają wzrost latorośli. Zobacz nasz poradnik dotyczący winnej uprawy.  

Jakie stanowisko do uprawy?

Stanowisko do uprawy powinno być ciepłe, słoneczne, umiarkowanie przewiewne, najlepiej na stokach o południowej lub południowo-zachodniej wystawie. Preferowane są gleby lekkie ‒ kamienisto-piaszczyste, piaszczyste oraz piaszczysto gliniaste z dużą zawartością wapnia. Zaleca się, aby w celu ochrony przed zwierzyną, winnicę ogrodzić siatką i obsadzić szpalerami roślin osłonowych, aby osłonić ją od wiatru. 

Wiosną albo jesienią

Gęstość nasadzeń zależy od formy prowadzenia uprawy oraz od zastosowanej odmiany. Odmiany silnie rosnące, uprawiane na glebach, które są żyzne i wilgotne sadzimy rzadziej i prowadzimy w wyższych formach. Z kolei odmiany słabo rosnące, uprawiane na suchych uboższych glebach, należy sadzić gęściej i prowadzić w niższych formach. 

Ze względu na zapewnienie równomiernego oświetlenia krzewów wyznaczamy rzędy w linii północ-południe.

Wiosna, czyli przełom kwietnia i maja to najlepszy termin na sadzenie winorośli. 

Nowo nasadzone rośliny dobrze jest osłonić tzw. tubami wegetacyjnymi – podnoszą one temperaturę i poprawiają wzrost latorośli. Krzewy można sadzić także jesienią (w październiku i listopadzie). Ten termin można uznać za mniej pracochłonny, ponieważ rośliny przeważnie nie wymagają podlewania, jednak dobrze jest je okryć na zimę kopczykami ziemi. 

Najpierw tyczka, potem cięcie

Prowadząc winnicę, należy pamiętać, że potrzebna będzie konstrukcja podporowa. W pierwszym roku wystarczające są indywidualne podpory w formie tyczek, jednak w kolejnych latach niezbędne będą już trwałe konstrukcje. 
Uprawiając winorośl, musimy przycinać krzewy. Cięcie formujące wykonujemy w pierwszych 2- 4 latach, aby nadać krzewom zaplanowaną formę. 

Później przychodzi czas na cięcie na owocowanie, a po upływie kolejnych lat cięcie odmładzające oraz cięcie sanitarne, które polega na usunięciu chorych lub mechanicznie uszkodzonych części rośliny. 

Mimo że winorośl, dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu, jest stosunkowo odporna na stres wodny, to susza ma duży wpływ na przyjmowanie się nowych nasadzeń. Aby uchronić plantację przed negatywnymi skutkami suszy, instalujemy system nawadniający. Najlepsze efekty daje nawadnianie w formie minizraszania oraz nawadniania kroplowego. 

Rok robót ręcznych

W pierwszym roku po posadzeniu, uprawa wymaga starannej pielęgnacji, a większość prac musi być wykonywana ręcznie. Najważniejszym zadaniem w tym czasie jest umożliwienie krzewom pionowego wzrostu przez przypinanie ich do palików. Unikamy wtedy usuwania latorośli oraz liści, a co za tym idzie nie zmniejszamy powierzchni asymilacyjnej krzewu. Pozwala to na jego dobre ukorzenienie się. 

Jeżeli odpowiednio przygotujemy glebę przed sadzeniem, nie jest konieczne stosowanie nawozów w pierwszym roku. Jeśli jednak w glebie występują niedobory, wskazane jest zasilenie azotem. 

Murawa w międzyrzędziach

Najprostszym sposobem jest uprawa murawy w międzyrzędziach oraz ugoru pod krzewami. System ten jest szczególnie polecany dla upraw w polskich warunkach, ponieważ zabezpiecza glebę przed erozją, umożliwia wjazd sprzętem nawet po opadach deszczu, korzystnie wpływa na gromadzenie się śniegu w miesiącach zimowych zabezpieczając korzenie przed przemarzaniem, stanowi także rezerwuar wody w pierwszym okresie wegetacji. Nie poleca się utrzymywania ugoru herbicydowego.

Potrzeby pokarmowe

Potrzeby pokarmowe winorośli zależą od siły wzrostu danej odmiany oraz wysokości plonu. Można przyjąć dla wytworzenia 1 tony owoców potrzebuje ona 7-10 kg azotu, 1-1,5 kg fosforu, 8-10 kg potasu, 10-12 kg Ca oraz 1-2 kg Mg.

Zapotrzebowanie na mikroskładniki jest zdecydowanie mniejsze i wynosi zazwyczaj kilkadziesiąt gramów. 
Po każdym sezonie wegetacyjnym zawartość składników w glebie zmniejsza się i należy je uzupełnić. Ich ilość określamy na podstawie wyników badania zasobności gleby. 

Źródłem składników pokarmowych dla winorośli są nawozy organiczne i mineralne. Im wyższe były zbiory owoców, tym większe są ubytki składników pokarmowych. 

Należy też pamiętać, że winorośl charakteryzuje się wysokimi wymaganiami co do odczynu pH, który powinnien wynosić powyżej 6,2 (najlepsze byłoby pH 7,0). Dawki nawozów wapniowych ustalamy na podstawie badań laboratoryjnych, a regulację odczynu wykonujemy przed nasadzeniem winorośli, ponieważ właśnie wtedy jest to najbardziej efektywne. 

Przerobowe odmiany winorośli do uprawy polowej w Polsce 

Na całym świecie jest uprawianych ponad 20 tysięcy odmian winorośli. Większość szczepów uprawianych w Polsce należy do tzw. mieszańców międzygatunkowych. Są one bardziej odporne na warunki panujące w naszym kraju. Jedynie w cieplejszych rejonach podejmowane są próby uprawy odmian winorośli właściwej. 

  • Odmiany o owocach jasnych 

Odmiany przeznaczone na wina białe to Solaris, Aurora, Muskat Odeski, Seyval Blanc, Hibernal, Gewurztraminer, Muscaris, Johanniter, Chardonnay i Riesling

  • Odmiany o owocach ciemnych 

Odmiany przeznaczone na wina czerwone lub różowe ‒ Cascade, Schuyler, Rondo, Regent, Marechal Foch, Leon Millot, Cabernet Dorsa, Cabernet Cortis, Dornfelder i Pinot Noir 

Choroby i szkodniki 

Do chorób, które najczęściej możemy spotkać w uprawie winorośli zaliczamy wirus liściozwoju winorośli, wirus roncetu winorośli, raka bakteryjnego, mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego, szarą pleśń, czarną zgniliznę winorośli, białą zgniliznę, antraknozę, nekrozę kory winorośli i pseudopezizę. 

Szkodniki występujące w uprawach winorośli to najczęściej przędziorek wiązowiec, przędziorek chmielowiec, pilśniowiec winoroślowy, obrzęk winoroślowy, wyroślec winoroślowy, zwójka kwasigroneczka, zwójka gronóweczka, zwójka krzyżóweczka, filoksera winiec, mszyce i osy. 

Polskie uprawy

W ostatnich latach w Polsce zwiększa się zainteresowanie uprawą winorośli. Ma na to wpływ ocieplenie klimatu, pojawienie się odmian przystosowanych do uprawy w naszym klimacie, wzrost świadomości konsumentów, poprawa stanu wiedzy sadowników oraz szukanie przez nich alternatywnego źródła dochodu. 

 

Źródła: 
1) Metodyka integrowanej ochrony winorośli, Opracowanie zbiorowe pod redakcją 
dr hab. Jerzego Liska, prof. nadzw. IO, Skierniewice 2015
2) Agrotechniczne aspekty uprawy winorośli, praca zbiorowa, Wrocław 2016
3) Uprawa Winorośli, Roman Myśliwiec, Kraków.

 

kontakt1.jpg
Katarzyna Mróz
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu realizuje na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO