KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Najsmaczniejsze kulinarne inspiracje na grilla

Opublikowano 25.04.2023 r.
Wkrótce majówka, a więc i oficjalny początek sezonu grillowego! Czy tym razem chcesz przygotować dla swoich biesiadników coś wyjątkowego? To dobrze się składa, bo zebraliśmy dla Was najsmaczniejsze kulinarne inspiracje na grilla. Odkryj bogactwo grillowych smaków i wypróbuj nasze przepisy!

grillowane szaszłyki

Grillowany szaszłyk wiosenny

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 papryka żółta,
  • cebula czerwona,
  • 5 pieczarek,
  • długie wykałaczki.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, cukinię kroimy w talarki, cebulę w półksiężyce, papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w grubsze plastry. Składniki nadziewamy w dowolnej kolejności na wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy około 10-15 minut, pamiętając o obracaniu co 2-3 minuty. 

 

Soczysty burger z grilla

burger z grilla

Składniki:

  • 500 g mielonego chudego mięsa wołowego (na 4 burgery),
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 bułki burgerowe,
  • rukola,
  • 2 łyżki oleju,
  • musztarda,
  • ketchup,
  • ew. długie wykałaczki.

Mielone mięso łączymy z pokrojoną cebulką i olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i formujemy 4 burgery.

Pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 10, opiekamy z obu stron. Pod koniec pieczenia na mięso kładziemy plaster sera. Przekrojone bułki również przez chwilę podgrzewamy na grillu. 

Teraz przystępujemy do stworzenia burgerowej konstrukcji ;-)

Dolną cześć bułki smarujemy musztardą, kładziemy rukolę, następnie burgery z roztopionym serem, plastry czerwonej cebuli. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy całość. Burger można spiąć długą wykałaczką. Ale pyszności!


Karkówka w aromatycznej marynacie

karkówka z grilla

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu,
  • 2 łyżki dżemu morelowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 cebula (drobno posiekana),
  • 1 ząbek czosnku (przeciśniety przez praskę,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 5 łyżek oleju.

Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry i zalewamy marynatą – odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie, opiekamy z obu stron.

 

Grillowany dorsz z cytrynową nutą

grillowany dorsz

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • sól, pieprz,
  • skórka otarta z cytryny, 
  • odrobina startego imbiru,
  • masło.

Filet kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, startym imbirem i skórką z cytryny. Kawałki ryby zawijamy w folię aluminiowa, wkładamy do środka jeszcze kawałek masła. Grillujemy około 10-15 minut.

 

Smacznego!  W tym sezonie zapewne na jednym grillu się nie skończy ;-) Wkrótce przepisy na oryginalne desery z grilla!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO