Zalegalizowanie rolniczego handlu detalicznego to nic trudnego!
Konsumenci coraz częściej poszukują produktów zdrowych, tradycyjnych, produkowanych w niewielkich gospodarstwach. Są często zdrowsze i smaczniejsze , od tych produkowanych na masową skalę.
Warto rozwijać tego typu produkcję, tym bardziej, że rolniczy szukają dodatkowych źródeł dochodu. Rolniczy handel detaliczny jest dobry na początku prowadzenia działalności przetwórczej.
Przekonują o tym doradcy z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, którzy aby móc szkolić innych, sami przeszli szkolenia we wzrocowych gospodarstwach.
Co trzeba zrobić, aby zalegalizować biznes?
Trzeba spełniać standardy higieniczne oraz prowadzić ewidencję sprzedanych produktów. Jeżeli wartość sprzedaży nie przekroczy 20 000zł rolnik nie ma obowiązku odprowadzania podatku dochodowego. W przypadku sprzedaży pow. 20 000 zł rolnik może zgłosić opodatkowanie w wysokości 2% ryczałtu.
Prowadząc rolniczy handel detaliczny można sprzedawać produkty bezpośrednio konsumentom. Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego należy zarejestrować w Inspekcji Sanitarnej, a zwierzęcego w Inspekcji Weterynaryjnej.
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|