Rzodkiewka – wiosenny lek na wiele dolegliwości

Wartości odżywcze i lecznicze rzodkiewki
Wartości odżywcze i lecznicze rzodkiewki były docenione od wieków. Już w XII w. św. Hildegarda z Bingen zalecała przeprowadzanie rzodkiewkowych kuracji na wiele dolegliwości. Sławna zielarka wiedziała, że to małe i niepozorne warzywo doskonale wpływa na trawienie, zmęczenie, a nawet przeciwdziała kaszlowi.
Rzodkiewka jest bogata w witaminę C, K, beta karoten oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawiera cenny kwas foliowy, magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk, a także błonnik. Warto dodać, że rzodkiewka jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g mieści się tylko 15 kcal.
W książce Zbigniewa Przybylaka „Ziołowe kuracje medycyny ludowej” znajdujemy kilka cennych, rzodkiewkowych kuracji:
- Kuracja poprawiająca pamięć i niwelująca oznaki zmęczenia, wspomagająca trawienie, usuwajaca zły cholesterol - aby wzmocnić swój organizm, zaleca się zjedzenie 3-4 rzodkiewek dziennie. Taka wiosenna kuracja z pewnością dostarczy nam energii! Niektórzy naturaliści zalecają nie tylko zjadanie korzenia rzodkiewki, ale także jej zielonych listków (oczywiście tylko z uprawy ekologicznej). Okazuje się, że liście również mają wiele cennych witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm.
- Kuracja redukująca piegi – wiosna to czas, kiedy pierwsze promienie słońca wpływają na pojawienie się na twarzy piegów, można je łatwo wybielić rzodkiewkową nalewką. Jak ją zrobić? Jedną część utartego korzenia rzodkiewki zalewamy 10 częściami spirytusu. Odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce. Co jakiś czas wstrząsamy, na koniec odcedzamy. Taką nalewką można przemywać piegi rano i wieczorem.
- Kuracja na reumatyzm – na bóle reumatyczne również sprawdzi się rzodkiewka. Wystarczy ją zetrzeć, można też posiekać listki i takie okłady przykładać na bolące miejsca.
- Kuracja oczyszczająca nerki – medycyna ludowa poleca kurację sokiem z rzodkiewki połączonym z miodem – soku musi być 2 razy więcej niż miodu. Pijemy 1 łyżkę mikstury 3 razy dziennie.
- Kuracja przeciwkaszlowa – pomocny będzie rzodkiewkowo-miodowy syrop; sok rzodkiewkowy lub zblendowane warzywo mieszamy z miodem w równej proporcji. Dorośli mogą pić 3 łyżki syropu 2-3 razy dziennie.
Kto powinien uważać na rzodkiewkę?
Przeprowadzanie rzodkiewkowych kuracji nie jest zalecane przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby i ciężkich schorzeniach serca.
Korzystajmy z mocy rzodkiewki!
Źródło: Z. Przybylak, Ziołowe kuracje medycyny ludowej, s. 73-76
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|