KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Więcej cukru

Opublikowano 10.04.2018 r.
Czy w sezonie 2017/2018 będzie więcej cukru na polskim rynku? 

W ocenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi produkcja cukru w sezonie 2017/2018 może wynieść ok. 2,3 mln ton. Będzie zatem większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego (ok. 1,75 mln ton) i konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.

Duża podaż cukru w kraju i spadek cen na świecie spowodowały spadki cen na krajowym rynku. W lutym 2018 r. średnia cena cukru kształtowała się na poziomie 1,46 zł/kg i była niższa o 41,6% niż w lutym 2017 r.


Według Unii Europejskiej  w kolejnych latach cukier będzie relatywnie tani i będzie kosztował ok. 400 euro/t. W tym czasie światowe ceny będą niższe od unijnych o 40-50 euro/t. 

Przy tak niewielkiej różnicy cen opłacalność importu do UE będzie niska, a przywóz będzie opłacalny w zasadzie tylko w ramach bezcłowego dostępu do rynku. Eksport z UE będzie mniej opłacalny niż zbyt wewnątrz Unii, należy jednak zauważyć, że rynek unijny ma dużą chłonność. Eksport pozwoli na sprzedaż nadwyżek i dywersyfikację dochodów – informuje resort rolnictwa.

 

 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO