Więcej cukru
W ocenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi produkcja cukru w sezonie 2017/2018 może wynieść ok. 2,3 mln ton. Będzie zatem większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego (ok. 1,75 mln ton) i konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.
Duża podaż cukru w kraju i spadek cen na świecie spowodowały spadki cen na krajowym rynku. W lutym 2018 r. średnia cena cukru kształtowała się na poziomie 1,46 zł/kg i była niższa o 41,6% niż w lutym 2017 r.
Według Unii Europejskiej w kolejnych latach cukier będzie relatywnie tani i będzie kosztował ok. 400 euro/t. W tym czasie światowe ceny będą niższe od unijnych o 40-50 euro/t.
Przy tak niewielkiej różnicy cen opłacalność importu do UE będzie niska, a przywóz będzie opłacalny w zasadzie tylko w ramach bezcłowego dostępu do rynku. Eksport z UE będzie mniej opłacalny niż zbyt wewnątrz Unii, należy jednak zauważyć, że rynek unijny ma dużą chłonność. Eksport pozwoli na sprzedaż nadwyżek i dywersyfikację dochodów – informuje resort rolnictwa.
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|