KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
13 marca 2019

Wiosenne śniadania - kolorowe i zdrowe!

Wiosna to czas, kiedy powinniśmy wzbogacić naszą dietę w warzywa. Proponujemy więc uatrakcyjnić swoje śniadanie w nowalijki. Dzięki nim stworzysz pyszne i kolorowe dania! Takie śniadanie z pewnością wprowadzi Cię w dobry nastrój i zapewni energię na początek dnia. Poznaj nasze przepisy!

Wiosenny omlet szpinakowy

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 3 jaja,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • pół kostki sera feta,
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • 3 łodyżki szczypiorku.

Opłukany pod wodą szpinak kroimy drobno, w kosteczkę siekamy też cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szpinak i cebulkę, dusimy około 2 min. Po tym czasie na patelnię wylewamy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Smażymy na małym ogniu aż omlet się zetnie. Podajemy ze świeżymi pomidorkami, możemy również posypać szczypiorkiem. 

 

Tost wiosennych

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, 
  • kilka świeższych liści natki pietruszki,
  • 1 pomidor,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • chleb tostowy,
  • 2 łodyżki szczypiorku,

Przygotowujemy grzanki, na patelni smażymy jajka sadzone. 
 

Pasta z awokado – awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydłubać miąższ do miseczki. Następnie rozgnieść widelcem na pastę, dodać sól, łyżkę soku z cytryny i wymieszać z poszatkowanymi listkami natki pietruszki. Opieczone tosty smarujemy pastą, kładziemy plasterek pomidora i jajko sadzone. Można jeszcze posypać pokrojonym szczypiorkiem. 

 

Wiosenny twarożek  z łososiem

Składniki:

  • 250 g twarogu wiejskiego,
  • 3 rzodkiewki,
  • 4 łodyżki szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1,5 łyżki śmietany 18%.

Twarożek rozdrabniamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, szczypiorek drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Twarożkiem smarujemy ulubione pieczywo, na wierzch kładziemy plasterek wędzonego łososia (można skropić go cytryną). 

 

Jajecznica ze szparagami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 5 szparagów zielonych,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ew. kilka plasterków szynki, pokrojonej w kostkę.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy w mniejsze kawałki. Podsmażamy na masełku do miękkości. Dodajemy szynkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu ścięcia jajek.

 

Wiosenna kuchnia jest nie tylko kolorowa, smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Zachęcamy do wypróbowania nowych przepisów!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR