Komosa ryżowa - 5 powodów, dla których warto ją jeść!
1. Komosa ryżowa to bogactwo witamin i minerałów
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem witaminy E, A i B6, a także kwasu foliowego. Znajdziemy w niej też mnóstwo wapnia, magnezu oraz żelazo, fosfor, potas i cynk. Poza tym zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływające na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Właśnie tych składników potrzebuje organizm każdego z nas!
2. Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka
Komosa ma wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest więc bardzo popularna w diecie wegetarian, którzy szukają alternatywy dla białka pochodzenia zwierzęcego. Komosę ryżową mogą jeść zarówno dzieci, dorośli, jak i osoby starsze.
3. Komosa ryżowa to źródło przeciwutleniaczy
Komosa ryżowa to bogactwo przeciwutleniaczy, których zadaniem jest przeciwdziałanie wolnym rodnikom, wpływającym na szybsze starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze chronią także nasz organizm przed chorobami.
4. Komosa ryżowa to źródło błonnika
Błonnik odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Oczyszcza nasz układ pokarmowy z toksyn, wspomaga przemianę materii. Bogatym źródłem błonnika jest właśnie komosa ryżowa – w 100 g znajdziemy 2,8 g błonnika.
5. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu
W komosie ryżowej nie ma glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób uczulonych na gluten i chorujących na celiakię. Poza tym komosa ryżowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym – może zatem być spożywana przez osoby chore na cukrzyce oraz będące na diecie odchudzającej.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|