Przepisy wielkanocne według św. Hildegardy

Żurek wielkanocny
Zakwas orkiszowy:
- 6 łyżek grysiku lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału (mogą być płatki orkiszowe drobne),
- 750 ml wody letniej (przegotowanej).
Żurek:
- 1 l zakwasu,
- 2 l wody,
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- kawałek selera,
- kawałek pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka hyzopu,
- ⅓ łyżeczki galgantu,
- ⅓ łyżeczki bertramu,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- kawałek kabanosa drobiowego albo plaster szynki drobiowej,
- wędzonej (opcjonalnie),
- kilka gałązek natki pietruszki.
Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po ok. 48 godzinach zakwas jest gotowy. Warzywa na zupę obrać. Zagotować w wodzie razem z liściem laurowym, zielem angielskim, hyzopem, ewentualnie kabanosem lub szynką. Gotować ok. 20 minut. Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bertramem, galgantem i majerankiem. Mieszając, krótko gotować. Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z ugotowanym i pokrojonym w plastry lub ćwiartki jajkiem oraz ewentualnie drobiowym kabanosem lub szynką ugotowaną w zupie. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Babka piaskowa
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
- 2 szczypty galgantu,
- 2 szczypty bertramu,
- cukier puder trzcinowy (do posypania).
Utrzeć żółtka jajek z masłem, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, galgant, bertram. Wszystko starannie wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem, piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180–200º C ok. 1 godziny. Po upieczeniu oprószyć babkę trzcinowym cukrem pudrem.
![]() |
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|