Pora na kampanię sokową!
Cukrownia Werbkowice jest pierwszą w Krajowej Spółce Cukrowej, która rusza z nową technologią, czyli przerobem gęstego soku z buraków na cukier. Kampania buraczana w Werbkowicach była rekordowa. Zakład po raz pierwszy w historii przerobił milion ton buraków. Pora na druga kampanię.
Mamy zamiar przerobić ponad 50 000 m3 soku gęstego, odłożonego w czasie poprzedniej kampanii, z czego wyprodukujemy około 37 000 ton cukru- mówi dyrektor Cukrowni Werbkowice Edward Wyłupek
Proces powstawania cukru z soku to nowość w KSC. Tzw. kampania sokowa potrwać ma około 40 dni.
Dodatkowo podkreślić należy, że przygotowania do kolejnej kampanii buraczanej idą już pełną para. Cukrownia Werbkowice zakontraktowała już ponad tysiąc ton buraka cukrowego więcej, niż w zeszłym roku, o tej porze. Czy to będzie bardziej urodzajny rok dla plantatorów buraka cukrowego? Oby!
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|