KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
12 kwietnia 2019

Dlaczego warto jeść chrzan?

W polskiej kuchni chrzan to popularny dodatek do mięs. Bardzo chętnie dodajemy go do różnych potraw wielkanocnych – białej kiełbasy, pieczeni czy zup. Chrzan oprócz walorów smakowych, posiada także cenne właściwości zdrowotne. Sprawdźmy zatem, dlaczego warto jeść chrzan.

 

Chrzan to roślina korzeniowa o charakterystycznym ostrym smaku i aromacie. Ma biało-kremowy kolor korzenia i długie, zielone liście, które wyrastaja nad ziemie. Chrzan rośnie dziko – zwykle na łąkach i przy rowach, ale można również uprawiać go na działce. Chrzan sadzimy wiosną – najlepiej w zacienionym miejscu, na żyznej i wilgotnej glebie. Kiedy kupujemy chrzan, zawsze zwracajmy uwagę na jego wygląd - korzeń musi być świeży, jędrny i twardy, a po przekrojeniu biały.  

Właściwości lecznicze chrzanu

Chrzan uważany jest za naturalny antybiotyk, wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jest bogatym źródłem witamin A, z grupy B, i C oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia, jodu i fosforu. Zjedzenie chrzanu pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, reguluje metabolizm i pobudza apetyt. Chrzan pomoże także wzmocnić odporność, sprawdzi się w walce z infekcjami (pomoże na chore zatoki i kaszel). Poza tym wykorzystuje się go także na bóle stawów – obolałe miejsca można obłożyć liśćmi chrzanu.

Chrzan w kuchni 

Starty korzeń chrzanu to doskonała kuchenna przyprawa do mięs, ryb, sałatek, zup czy serów. W polskiej kuchni zwykle łączymy chrzan ze śmietaną lub z buraczkami (ćwikła). Wtedy jest pysznym dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdza się również jako składnik sosów. Chrzan to też obowiązkowy dodatek do kiszonych ogórków. 

Chrzan w kosmetyce

Chrzan to także świetny naturalny kosmetyk. Rozświetla cerę, niweluje przebarwienia, piegi, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Polecamy wykonanie maseczki do twarzy: ścieramy świeży korzeń chrzanu, łączymy go z jogurtem naturalnym i nakładamy na twarz. Po kilku minutach spłukujemy letnią wodą.  

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice