KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
Pamiątki okolicznościowe
26 marca 2018

Wielki Tydzień - nasze przygotowanie do Wielkanocy

Wielkanoc to najważniejsze święto Chrześcijaństwa, obchodzone na pamiątkę męki, śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Obchody Wielkanocy rozpoczynamy już z początkiem Wielkiego Tygodnia - o czym często zapominamy. 

Wielki Post

Okres poprzedzający Wielkanoc, czyli Wielki Post dawniej wyglądał zupełnie inaczej niż dziś. Przede wszystkim przestrzegany był w sposób niezwykle surowy. Mięsa nie jadano w ogóle przez cały okres Wielkiego Postu, dziś natomiast mało kto pamięta, aby powstrzymać się od potraw mięsnych - niestety nawet w piątki. Również powstrzymywano się od zabaw i rozrywek. W kościołach nie słychać było dzwonków, które zastępowały kołatki. Jednak tradycyjnie w czwartą niedzielę Wielkiego Postu obchodzono tzw. Śródpoście, był to dzień kiedy powracała radosna atmosfera. Odbywało się wtedy budzenie przyrody do życia, głównie przez dzieci, które używały do tego celu różnych hałaśliwych instrumentów. W niektórych rejonach Polski znana była również tradycja topienia, wieszania lub palenia kukły Judasza, którą przygotowywała zwykle młodzież w Wielką Środę.

Niedziela Palmowa

Niedziela Palmowa nazywana w Polsce również „Wierzbną” czy „Kwietną” - obchodzona jest na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Polskie nazwy tego niezwykłego dnia związane są z gałązkami wierzbiny, które zastępowały gałązki palmowe.  Obecnie bardzo rzadko już palmy przygotowuje się samodzielnie w domu, zwykle kupujemy gotowe w sklepie. W niektórych regionach zachowuje się jednak tradycję przygotowania ozdobnych gałązek, organizuje się konkursy na najdłuższe czy najpiękniejsze palmy. Zgodnie z tradycją poświęcone w Kościele palmy powinny być przechowywane w domu minimum przez rok. 

Triduum Paschalne

Obejmuje Wielki Czwartek, Piątek oraz Wigilię Paschalną czyli Wielką Sobotę. Triduum Paschalne to najważniejszy element całego roku liturgicznego, rozpoczyna się w Wielki Czwartek pamiątką ustanowienia Eucharystii i sakramentu kapłaństwa. Jest więc to święto wszystkich kapłanów, wieczorem odprawiana jest Masza Wieczerzy Pańskiej która upamiętnia Ostatnią Wieczerzę. Wielki Piątek to dzień w którym nie odprawia się Mszy Świętej, natomiast odbywają się Liturgie Męki Pańskiej w czasie których odwzorowana jest Droga Krzyżowa, po nabożeństwie następuje tradycyjne przeniesienie Najświętszego Sakramentu do Bożego Grobu, z czym wiąże się kolejna tradycja Wielkiego Tygodnia, czyli adoracja. Dziś już nieco zapomniana tradycja polegająca na adorowaniu i modlitwie przy Bożym Grobie w wielkopiątkowy wieczór oraz następnego dnia – w Wielką Sobotę. Triduum Paschalne kończy Liturgia Wigilii Paschalnej, tradycyjnie rozpoczynająca się przed kościołem poświęceniem ognia.

Pisanki i Święconka

W sobotni poranek, zgodnie z tradycją, udajemy się do kościoła z koszyczkiem zawierającym święconkę. Tradycja święcenia pokarmów sięga najprawdopodobniej IX wieku, choć z pewnością dzisiejsze święcenie pokarmów wygląda zupełnie inaczej niż wtedy. Dawniej święciło się przede wszystkim mięso z baranka, chleb oraz produkty mleczne. Dziś baranek w koszyczku znajduje się tylko symbolicznie – w postaci figurki baranka z cukru, chleba lub masła. Inne tradycyjnie święcone pokarmy to jaja, które ozdabiamy w tradycyjny lub bardziej nowoczesny sposób przygotowując pisanki. Jest o jedna najważniejszych tradycji wielkanocnych, najczęściej pisanki przygotowują najmłodsi, dawniej ozdabiane jaja przygotowywały tylko dziewczęta. Jaja znajdujące się w koszyku są symbolem nowego życia, zmartwychwstania, z koszyku powinien znajdować się również chleb, będący symbolem Ciała Chrystusa, sól symbolizująca nawrócenie i oczyszczenie, wędlina czy mięso jako symbole dobrobytu, chrzan jako symbol męki Pańskiej, ciasto (najczęściej wielkanocna tradycyjna babka) dodawana jest jako symbol umiejętności. 

Śniadanie Wielkanocne

W poranek Wielkanocny odbywa się Msza Rezurekcyjna a po niej możemy zasiąść do tradycyjnego śniadania wielkanocnego. Posiłek rozpoczyna się od składania życzeń, dzieleniem się święconym jajkiem i spożywaniem w pierwszej kolejności poświęconych dzień wcześniej pokarmów. Podczas tego posiłku stół powinien być przykryty białym obrusem, często również ozdabia się go bukszpanem.

 

Z Świętami Wielkanocnymi związanych jest wiele pięknych tradycji, niektóre do dziś pielęgnujmy a niektóre poszły w zapomnienie. Dzięki tradycjom, Święta są bardziej radosne i uroczyste. Tradycje związane z Wielkim Postem i Wielkanocą są ściśle związane z obrzędami religijnymi a o większości z nich pamiętamy dzięki pobożności naszych przodków. Trzeba więc te zwyczaje pielęgnować i zachowywać aby pamiętały o nich również następne pokolenia.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie