KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
29 marca 2018

Czas na wielkanocne mazurki!

Mazurki to tradycyjne ciasta polskiej kuchni, którymi zajadamy się podczas Świąt Wielkanocnych. Słodkości te wypieka się zwykle na kruchym cieście i przekłada różnymi masami. Mazurki są zawsze bogato zdobione, m.in. bakaliami. Ich wypiekanie to piękna tradycja, dlatego zadbajmy o to, aby na naszym stole zagościł chociaż jeden. Poniżej nasze propozycje na wielkanocne mazurki. 

Mazurek orzechowy

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • dżem wiśniowy,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • orzechy włoskie, żurawina suszona i wiórki kokosowe do dekoracji.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy kulę, którą następnie należy schłodzić w lodówce przez około 1 godz. 
Ciasto później trzeba rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (20x30 cm), nakłuwamy je widelcem (brzegi ciasta można delikatnie podwinąć). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut. 

Śmietankę podgrzewamy w rondlu i  wsypujemy do niej czekoladę – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wystudzone ciasto smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wylewamy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mazurek dekorujemy orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi. 

Mazurek kajmakowy

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jako,
  • 1 łyżka gęstej śmietany.

Masa:

  • puszka skondensowanego mleka,
  • powidła śliwkowe.

Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Przed polaniem ciasta masa musi ostygnąć.

Na upieczone i wystudzone kruche ciasto kładziemy warstwę z powideł śliwkowych, następnie wylewamy masę kajmakową. Mazurek można dowolnie udekorować, np. słonymi orzeszkami.

Mazurek cytrusowy

Ciasto pieczemy wg przepisu powyżej.

Masa cytrusowa

  • 3/4 kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy żółtka, następnie skórkę z cytryny i pomarańczy i spirytus. Masę nakładamy na przestudzone ciasto. Na koniec mazurek dowolnie dekorujemy.

 

Do dzieła! Mazurki to przecież najsłodszy smak Wielkanocy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR