KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
7 kwietnia 2020

Czas na wielkanocne mazurki!

Mazurki to tradycyjne ciasta polskiej kuchni, którymi zajadamy się podczas Świąt Wielkanocnych. Słodkości te wypieka się zwykle na kruchym cieście i przekłada różnymi masami. Mazurki są zawsze bogato zdobione, m.in. bakaliami. Ich wypiekanie to piękna tradycja, dlatego zadbajmy o to, aby na naszym stole zagościł chociaż jeden. Poniżej nasze propozycje na wielkanocne mazurki. 

Mazurek orzechowy

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • dżem wiśniowy,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • orzechy włoskie, żurawina suszona i wiórki kokosowe do dekoracji.
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy kulę, którą następnie należy schłodzić w lodówce przez około 1 godz. 
  2. Ciasto później trzeba rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (20x30 cm), nakłuwamy je widelcem (brzegi ciasta można delikatnie podwinąć). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut. 
  3. Śmietankę podgrzewamy w rondlu i  wsypujemy do niej czekoladę – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wylewamy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mazurek dekorujemy orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi. 

 

Mazurek kajmakowy

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jako,
  • 1 łyżka gęstej śmietany.

Masa:

  • puszka skondensowanego mleka,
  • powidła śliwkowe.
  1. Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Przed polaniem ciasta masa musi ostygnąć.
  2. Na upieczone i wystudzone kruche ciasto kładziemy warstwę z powideł śliwkowych, następnie wylewamy masę kajmakową. Mazurek można dowolnie udekorować, np. słonymi orzeszkami.

 

Mazurek cytrusowy

Ciasto pieczemy wg przepisu powyżej.

Masa cytrusowa

  • 3/4 kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy żółtka, następnie skórkę z cytryny i pomarańczy i spirytus. Masę nakładamy na przestudzone ciasto. Na koniec mazurek dowolnie dekorujemy.

 

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Ciasto kruche wg przepisu powyżej.

Masa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 100 g śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru 
  • bakalie do dekoracji

Pieczemy spód ciasta. Masło, śmietanę, czekoladę i cukier puder przekładamy do garnka. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszytskie składniki się połączą. Masę przelewamy na wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy bakaliami. 

 

 

Do dzieła! Mazurki to przecież najsłodszy smak Wielkanocy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione