KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Rzeżucha - wielkanocna ozdoba pełna witamin!

Opublikowano 26.03.2018 r.
Rzeżucha to nie tylko wielkanocna dekoracja, ale roślina pełna cennych witamin. Możesz z łatwością wyhodować ją w domu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznych dań, ale rzeżuchę warto jeść nie tylko „od święta”. 

Właściwości odżywcze i lecznicze rzeżuchy

Rzeżucha jest źródłem wielu cennych witamin, m.in. C, A, K, B2 czy B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, wapnia, jodu, potasu, cynku i manganu. 

Rzeżucha to bomba witamin i minerałów, dlatego świetnie sprawdza się wiosną, kiedy jesteśmy przemęczeni po zimie i brakuje nam energii. Polecana jest osobom, które chcą oczyścić swój organizm z toksyn. Poza tym wspomaga trawienie i wzmaga apetyt. Rzeżucha ma także właściwości moczopędne, dlatego jest polecana podczas kuracji oczyszczających. Roślina ta obniża także poziom cukru we krwi. 2 łyżki posiekanej rzeżuchy dziennie to optymalna dawka do zjedzenia!

Rzeżucha jako kosmetyk naturalny

Dzięki zawartości wielu witamin, rzeżucha dobroczynnie wpływa także na kondycję skóry. Możemy przemywać cerę sokiem z rzeżuchy, połączonym z odrobiną miodu. Dzięki temu skóra będzie promienna – co ciekawe - nasze prababcie sokiem z rzeżuchy przemywały piegi, aby zjaśniały.

Rzeżucha w kuchni

Rzeżucha to doskonały dodatek do kanapek, jajek, past i sałatek. Możesz dodać ją także do twarożku. Idealnie sprawdzi się również jako dekoracja ciepłych dań, np. świątecznej pieczeni.

Rzeżucha – jak wyhodować w domu?

Domowa uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta. Wystarczy wysiać ziarenka w naczyniu wypełnionym watą, ligniną lub ziemią. Nasionka codziennie zwilżamy wodą – rzeżucha lubi ciepłe miejsca. Można zatem postawić ją na dobrze nasłonecznionym parapecie. Pierwsze kiełki pojawiają się zwykle już na drugi dzień od posiania. 

Rzeżucha kojarzy nam się głównie z wielkanocną dekoracją, ale warto wiedzieć, jak cenne witaminy znajdują się w tej zielonej roślince – i korzystać z jej dobrodziejstw jak najczęściej. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO