Na wiosnę dobry szczypiorek!

Wesoły jak szczypiorek na wiosnę!
Szczypiorek to roślina bardzo popularna w Polsce. Wiosną chętnie dodajemy go do naszych potraw, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te aromatyczne, zielone łodyżki.
Właściwości odżywcze szczypiorku
Szczypiorek jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C, a także fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Z kolei swój zapach zawdzięcza związkom siarki. Możesz bez problemu wyhodować go w domu, na parapecie. Przygotuj doniczkę z ziemią i sadzać w niej cebulki (tzw. dymka). Oczywiście możesz posadzić też zwykłą, większą cebulę. Cebulę wsadzamy do ziemi i lekko ją zasypujemy. Doniczkę umieść na parapecie i pamiętaj o podlewaniu. Cebulę można wstawić także do słoika i zalać wodą tak, aby korzenie były zanurzone. Szczypiorek dobrze rośnie w pełnym świetle – dlatego wybierz dla niego słoneczny parapet.
Lecznicze właściwości szczypiorku
Szczypiorek dobroczynnie wpływa na pracę układu trawiennego. Wzmaga także apetyt. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność organizmu. Szczypiorek ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi. Poza tym działa bakteriobójczo.
Szczypiorek w Twojej kuchni
Szczypiorkiem możesz posypać kanapki, jajka ugotowane na twardo oraz dodać go do jajecznicy. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do wiosennych sałatek. Możemy dekorować nim dania z drobiu, a nawet ryby. Pamietaj, aby nie gotować szczypiorku, ponieważ traci wtedy smak i cenne właściwości odżywcze.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|