KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
26 marca 2018

Zupy na wielkanocnym stole – żur, biały barszcz i chrzanowa

Wśród wielkanocnych przysmaków czołowe miejsce zajmują zupy – żur, biały barszcz, a także zupa chrzanowa. Wypróbuj nasze przepisy – dla każdego mamy coś dobrego!

 

Żur wielkanocny

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki zakwasu,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • marchewka, pietruszka,
  • jajka – do każdego talerza 2 połówki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, majeranek i ziele angielskie.

Z 3 łyżek mąki żytniej i letniej wody robimy zaczyn. Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Do zaczynu można dodać również skórkę razowego chleba. Najlepiej przechowywać go w glinianym naczyniu, tzw. żurowniku. Zakwas przechowujemy w ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie mieszamy. 

Do gotującej się wody dodajemy pietruszkę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, podpieczoną na ogniu cebulę, rozdrobniony czosnek, majeranek oraz białą kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy około 45 minut. Następnie dodajemy zakwas i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietaną – mieszamy ją w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Możemy dodać także ziemniaki. 


Wielkanocny biały barszcz

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek,
  • włoszczyzna – 1 duża marchew, por, kawałek selera, pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • majeranek,
  • 2 szklanki zakwasu pszennego,
  • 4 białe kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego chrzanu. 


W 3 litrowym garnku wstawiamy mięso, doprawiamy solą, gotujemy około 0,5 godziny. Następne dodajemy obrane warzywa, pieprz i resztę przypraw. Gotujemy pod przykryciem około godzinę. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Dodajemy chrzan, czosnek i zakwas, gotujemy jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu odlewamy łyżkę wazową zupy i łączymy ją ze śmietaną. Po zdjęciu zupy z ognia, zabielamy barszcz. Biały barszcz również można podawać z jajkiem. 

 

Zupa chrzanowa 

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 2 l wody,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¾ szklanki śmietany kremówki,
  • 1 liść laurowy,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 5 łyżek tartego chrzanu.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa obieramy, drobno kroimy i również podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy do miękkości. Następnie zupę blendujemy. Dodajemy śmietankę, chrzan, doprawiamy do smaku, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę podajemy z kawałkami podsmażonego boczku.  

 

Życzymy udanego gotowania, aby tradycyjne, polskie smaki królowały na Waszych świątecznych stołach!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI