KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Propolis i wosk - najlepsze pszczele kosmetyki

Opublikowano 23.03.2018 r.
W kosmetyce naturalnej wykorzystuje się nie tylko miód, ale także propolis oraz wosk pszczeli.

Propolis, to żywica wytwarzana przez pszczoły, od dawien dawna stosowana jako środek leczniczy przeciw najróżniejszym dolegliwościom skórnym. Ma działanie m.in. przeciwbakteryjne. Na bolącą ranę naturaliści polecali przykładanie opatrunków z np. nalewki propolisowej, która miała działanie antyseptyczne. Częściej jednak stosowano okłady z samego miodu, bo był łatwiej dostępny. To właśnie złocisty płyn był stosowany jako środek opatrunkowy m.in. na rany pooperacyjne np. po usunięciu nowotworów. Opatrunki wykonane z miodu przyspieszały gojenie się ran i często lepiej niż antybiotyki przeciwdziałały infekcjom. My jednak chcemy zaproponować nalewkę propolisową. Jak ją wykorzystać? Oto przykładowe zastosowania:

Nalewka propolisowa

Naturaliści polecają stosowanie nalewki propolisowej na wszelkiego rodzaju owrzodzenia, rany i zainfekowane miejsca m.in. w jamie ustnej. Wystarczy wacik lub patyczek nasączyć odrobiną nalewki i posmarować zainfekowane miejsce. Można także aplikować nalewkę propolisową na szczoteczce do zębów. Wystarczy nanieść trochę i dokładnie wmasować w dziąsła. Kuracja jest zalecana m.in. przy paradontozie.

Gdy smak i moc nalewki nam nie odpowiada można ją rozcieńczyć wodą, stosując proporcję 1 łyżeczka nalewki na szklankę wody. Taki płyn z powodzeniem można stosować do płukania jamy ustnej, a także do przecierania ran. Dzięki silnym właściwościom przeciwzakaźnym woda z propolisem znieczula i przyspiesza gojenie tkanek i polecana jest do regularnych przemywań bolących miejsc.

Balsam do ust z woskiem pszczelim

By przygotować balsam należy w garnku podgrzać dobrej jakości tłuszcz, np. 2 łyżeczki domowego masła, dodać łyżeczkę oleju rycynowego, startego wosku pszczelego i olejku migdałowego lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki podgrzać na delikatnym ogniu, mieszać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Nie mogą się zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Zastygnięty balsam przełożyć do zakręcanego słoiczka. Stosować jako ochronny balsam przed wiatrem, słońcem, lub w formie odżywki do ust.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO