KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
21 lipca 2017

Dużo stonki ziemniaczanej. Jak sobie z nią radzić?

Chłodne lato nie spowodowało zahamowania rozwoju szkodników. W wielu regionach obecnie największe kłopoty są z mszycami i ze stonką ziemniaczaną.

Pogoda do tej pory nie sprzyjała szkodnikom, ale one wiedzą, że muszą przejść cały cykl rozrodczy, więc korzystają nawet z tej niezbyt dobrej pogody – mówi Ewa Szewczyk, specjalistka ds. ogrodnictwa i sadownictwa Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.

 

Do tej pory wielu rolników obserwowało szkody wyrządzone przez stonkę, choć same szkodniki często trudno zobaczyć, bo w niekorzystnych warunkach pogodowych chowają się pod blaszki liści lub w ziemi. Informuje Pani Ewa.

Także Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje, że w wielu regionach kraju jest problem ze stonką.

Pod koniec lipca pierwsze pokolenie stonki skończy żywot. Drugie pokolenie, sierpniowe, zwykle jest słabsze niż pierwsze. Przypominam też, że na tym polega integrowana ochrona roślin – jeśli szkodnik nie przekroczy progu ekonomicznej szkodliwości to nie robimy zabiegu. Na małych plantacjach możemy niszczyć larwy mechanicznie i jest to najlepsza ochrona przed stonką tam, gdzie uprawiamy niewielkie zagony ziemniaków – dodaje Ewa Szewczyk.

Pamiętajmy jednak, że masowe wychodzenie chrząszczy pokolenia letniego przypada zazwyczaj pod koniec lipca i na początku sierpnia - więc problem ze stonką ziemniaczaną jeszcze się nie kończy.

Kiedy stwierdzimy na plantacji:
• 10 złóż jaj na 10 roślinach lub
• 15 larw na jednej roślinie

Oznacza to, że przekroczony został próg ekonomicznej szkodliwości i jest to sygnałem do przeprowadzenia zabiegu zwalczającego.

 

 

kontakt1.jpg
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione