KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
13 listopada 2018

Surówki z kapusty - pyszny dodatek do obiadu

Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zarówno biała, jak i czerwona doskonale nadają się do przyrządzania smakowitych surówek. Warto jeść je jak najczęściej, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów. Przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszne surówki!

Surówka z białej kapusty "tradycyjna"

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz, sól do smaku.

Kapustę myjemy i szatkujemy, posypujemy delikatnie solą. Marchewkę i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, łączymy z kapustą i mieszamy składniki, dodajemy oliwę, sok z cytryny i cukier, mieszamy. 

Surówka z białej kapusty "egzotyczna"

Składniki:

  • pół główki kapusty białej,
  • kilka krążków ananasa z puszki,
  • 3 szczypiorki,
  • garść suszonej żurawiny (wcześniej moczymy ją we wrzątku kilka minut) ,
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatnej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Kapustę szatkujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, wsypujemy żurawinę i posiekany szczypiorek. Całość polewamy sosem (łączymy wszystkie składniki sosu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji).

 

Surówka z czerwonej kapusty "po polsku"

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 2 jabłka,
  • 1 marchewka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • pół pęczka pokrojonej drobno pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól i cukier do smaku. 

Kapustę myjemy i szatkujemy. Jabłka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, polewamy oliwą i doprawiamy solą i cukrem do smaku. Przed podaniem można posypać pietruszką. 

Surówka z czerwonej kapusty – wersja z majonezem

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • pół cebuli,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku - mieszamy.

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • WDR